Deputatul covăsnean Miklós Zoltán propune ca primăriile să poată transfera către ANAF amenzile rămase neîncasate
UDMR propune ca primăriile să poată transfera amenzile rămase neîncasate timp de mai mulți ani către autoritățile fiscale, care dispun de resursele necesare pentru a demara executarea silită. Deputatul covăsnean Miklós Zoltán a transmis că, în astfel de cazuri, transformarea amenzii în muncă în folosul comunității nu este o soluție.
Modificarea legii ar oferi primăriilor mici, care nu au personal angajat pentru executările silite, posibilitatea de a scăpa de această povară. Primăria comunei Vâlcele, spre exemplu, are 312 amenzi restante în valoare totală de 113.880 lei, cea mai veche având 3 ani, potrivit reprezentanților biroului Taxe și Impozite locale.
„Am depus o nouă inițiativă legislativă pentru a permite primăriilor să transfere către autoritatea fiscală (ANAF) executarea amenzilor neîncasate de mai mulți ani. Colectarea amenzilor îngreunează funcționarea primăriilor pentru că, în multe cazuri, localizarea contravenienților nu este posibilă. Transformarea amenzii în muncă în folosul comunității nu este o soluție din motive asemănătoare. Modificarea legii ar oferi primăriilor posibilitatea de a scăpa de această povară și de a transfera colectarea acestor amenzi către autoritățile fiscale, care dispun de resursele necesare pentru a efectua executarea silită”, a transmis deputatul covăsnean.
În expunerea de motive semnată de mai mulți parlamentari din partea UDMR, printre care Könczei Csaba sau Benedek Zakarias, se arată că executarea amenzilor contravenționale, îndeosebi a celor aplicate persoanelor fizice domiciliate în localități de mici dimensiuni, constituie o problemă spinoasă pentru autoritățile locale.
„Un aspect îl reprezintă acuta lipsă de resurse umane şi de expertiză în privința derulării procedurilor de executare silită. Îngreunarea activității de colectare a sumelor provenind din amenzi este accentuată și de creșterea mobilității populației, de libertatea de stabilire oriunde în țară sau în spațiul Uniunii Europene fără ştirea autorităților unde se află domiciliul care figurează în actele oficiale. În astfel de condiții, localizarea contravenientului, respectiv a bunurilor urmăribile sau identificarea disponibilităților băneşti depăşeşte capacitatea logistică a unei primării”, se arată în expunerea de motive.
În prezent, conform legii, în cazul în care procedurile de executare silită sunt epuizate, autoritățile locale sunt obligate să solicite instanțelor de judecată înlocuirea amenzilor cu sancțiunea prestării de activități în folosul comunităţii. Cu toate acestea, potrivit inițiatorilor, în multe cazuri contravenienții fie nu pot fi localizați, fie refuză să se conformeze deciziilor instanțelor de judecată.
„Implementarea de sisteme/platforme informatice care să asiste autoritățile, în general, în identificarea persoanelor supuse procedurilor de executare silită, a bunurilor acestora, şi care să înlesnească efectuarea plăților constând în amenzi contravenționale aplicate se află în lucru. Astfel va fi sistemul informatic PatrimVen, prin intermediul căruia autoritățile interesate vor putea identifica active ale persoanelor – bunuri deținute, venituri impozabile, conturi bancare, colaborarea dintre acestea în privința punerii în executare a proceselor verbale de contravenție urmând a fi mult facilitată (…) Însă până la definitivarea implementării soluțiilor informatice preconizate şi familiarizarea autorităților cu aceste sisteme, rămân în vigoare normele care nu oferă rezolvare problemei încasării veniturilor provenite din amenzi”, se mai arată în document.
Aceeași sursă mai arată că inițiativa legislativă nu va avea impact asupra cheltuielilor bugetului consolidat. În cazul bugetelor locale este vorba despre amenzi a căror executare este imposibilă în prezent şi care urmează să fie prescrise în termenul legal prevăzut. În schimb, prin ANAF se oferă posibilitatea de executare a unor amenzi, fapt care va duce la o majorare a veniturilor bugetului de stat.
Inițiativa este semnată de 18 parlamentari din cadrul UDMR.
(Ioana Ardeleanu)