Ştiri locale

Deputatul covăsnean Miklós Zoltán: „Asumarea unui nou copil nu poate să fie un pas spre sărăcie!”

România are nevoie de politici publice care să încurajeze natalitatea, iar statul ar trebui să preia o parte din povara financiară a familiilor care îşi doresc copii, afirmă deputatul covăsnean Miklós Zoltán (UDMR), care a participat săptămâna trecută la o dezbatere pe tema economiei naţionale şi a vulnerabilităților cu care se confruntă societatea.

Potrivit parlamentarului, riscul de sărăcie şi excluziune socială este mai ridicat în cazul familiilor numeroase, iar asumarea unui nou copil nu poate să fie un pas spre sărăcie.

Publicitate

„În discursul meu, am subliniat faptul că riscul de sărăcie și excluziune socială este mai mare în cazul familiilor numeroase. Avem nevoie de politici publice care să încurajeze natalitatea, prin preluarea de către stat a unei părți din povara financiară suplimentară. Asumarea unui nou copil nu poate să fie un pas spre sărăcie!”, a transmis deputatul Miklós Zoltán.

Evenimintul a fost organizat de Aspen Institute Romania, la sediul Băncii Naționale, şi a reunit reprezentanți din sectorul public și cel civil.

În 2021, România a înregistrat cei mai puțini nou-născuți din ultima sută de ani, conform datelor Institutului Național de Statistică, cu aproximativ 180.000 de copii aduşi pe lume, față de circa 200.000 în anul anterior, dar cu un număr record de decese, peste 334.000.

În lipsa unor politici publice care să combată scăderea natalității, specialiștii în demografie se tem că România „se golește”, iar fenomenul va fi greu de oprit. În prezent, ţara noastră nu are o strategie guvernamentală care să încurajeze tinerii să își întemeieze o familie și să aibă copii, iar programele autorităților au rămas la nivel de propuneri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio