Ştiri locale

Deputatul covăsnean Könczei Csaba susține înăsprirea „legii ursului”

Deputatul UDMR Covasna Könczei Csaba susține înăsprirea „legii ursului”. Conform acestuia anul trecut, la inițiativa Uniunii, au fost luate decizii care permit intervenția împotriva urșilor pentru a proteja viețile și bunurile oamenilor.

„Anul trecut, când măsura a fost adoptată, am fost mulțumit pentru că am reușit să scoatem din impas o problemă severă. Există puține lucruri asupra cărora atât activiștii de mediu cât și oamenii care se confruntă zilnic cu problema reprezentată de urși sunt de acord, dar cu privire la protejarea vieții oamenilor, este o înțelegere absolută. Pe mine mă implică și personal faptul că o cunoștință de al meu a fost atacat de un urs în apropierea orașului Sfântu Gheorghe care, din fericire, s-a recuperat. A avut noroc. Anul trecut am spus că am pornit spre o direcție bună, dar că mai sunt multe de clarificat în ceea ce privește problema urșilor. Acum am făcut încă un pas spre o soluție care este bună atât pentru activiștii de mediu cât și pentru oameni”, a declarat Könczei Csaba

Publicitate

„Nu cred că ONG-urile care protejează urșii au intenții rele. Cunoscând țara, existau motive de îngrijorare că vor fi abuzuri cu noua lege. Privind statisticile trebuie să spun că autoritățile au fost foarte prudenți în fiecare caz și nu există nicio suspiciune asupra unui măcel al urșilor. În ultimul an 201 urși au fost alungați din apropierea localităților, 29 de urși au fost relocați și doar 15 urși care au atacat oameni au primit cale verde pentru împușcare, iar un urs a fost eutanasiat. Începând din 2018, în parcurs de 4 ani, au fost raportate un total de 6694 de cazuri de daune cauzate de urși, numărul real ar putea să fie chiar dublă, având în vedere că în Ținutul Secuiesc, ca și în alte părți ale țării, despăgubirile stagnează de ani, mulți oameni nu au depus cereri de despăgubire. Suma totală înregistrată despre care vorbim în ceea ce privește daunele este de aproape 15,5 milioane de lei și nici nu îndrăznesc să estimez suma reală. Dacă ne uităm la numărul de reclamații, media națională este de peste 18 pe zi”, a explicat Könczei Csaba.

Legea adoptată pe 22 iunie 2022 permite intervenție rapidă împotriva urșilor nu doar în localități/comune, ci și în terenuri extravilane: „Ca să dau un singur exemplu: dacă un fermier a fost atacat de un urs în propriul lan de porumb nu a fost posibil o intervenție rapidă pentru rezolvarea problemei. Ca urmare a votului de astăzi, acest lucru se va schimba: acum este posibil ca ursul să fie alungat, relocat sau, dacă nu există altă soluție, ursul agresiv să fie împușcat sau eutanasiat. Subliniez faptul că cifrele susțin această decizie, o decizie care nu a fost adoptată cu ușurință, dar siguranța oamenilor trebuie să fie o prioritate”.

Deputatul a declarat că soluționarea pagubelor provocate de animalele sălbatice rămâne o problemă care trebuie abordată cu prioritate. În ceea ce privește siguranța personală, Könczei consideră că pe viitor ar trebui să se modifice atât legea vânătorii cât și codul penal, întrucât în prezent, uciderea unui urs pentru protejarea propriei vieți este considerat un act penal. Această lege trebuie modificată în așa fel, încât să exclude posibilitatea abuzurilor.

Biroul de presă al Organizaţiei Teritorială Trei Scaune a UDMR 

Publicitate
banner we radio