Ştiri locale

Demersuri pentru înfrăţirea judeţului Covasna cu un raion din Republica Moldova şi cu Tirolul de Sud

Consiliul Judeţean Covasna face demersuri pentru înfrăţirea judeţului cu un raion din Republica Moldova, precum şi cu regiunea Tirolul de Sud din Italia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că propunerea de înfrăţire cu raionul Cimişlia, aflat la aproape 70 de kilometri de Chişinău, a venit din partea consilierilor români, în urma unei vizite efectuate în Republica Moldova în vara anului trecut.

Publicitate

„Iniţiativa a venit din partea consilierilor judeţeni Cosmin Boricean, Sabin Calinic, Ion Deaconu, Olimpiu Floroian, Cătălin Morar şi Florentina Teacă şi eu sunt de acord cu această înfrăţire. În decembrie anul trecut, i-am invitat pe cei din Republica Moldova să vină în judeţul Covasna pe data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, deci am lansat o invitaţie concretă, dar, din motive străine nouă, invitaţia nu a ajuns la timp. Drept urmare, intenţionăm să lansăm o nouă invitaţie pentru prima decadă a anului 2019, în care să reiterăm intenţia de a deschide un canal de colaborare, să vină să ne cunoaştem şi să vedem câteva obiective comune, după care să solicităm aprobare pentru înfrăţire din partea Ministerului de Externe, pentru că procedura aşa cere”, a declarat Tamas Sandor.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că tot anul trecut a lansat propunerea de înfrăţire a judeţului Covasna cu Tirolul de Sud, în cadrul unui forum desfăşurat la Sfântu Gheorghe, la care a participat şi un europarlamentar din această regiune autonomă.

„Atunci am lansat public, de altfel, ideea ca după ce se va organiza noul guvern, pentru că în Tirolul de Sud au fost alegeri anul trecut, deci după alegerea noului guvern că iniţiem o înfrăţire între Tirolul de Sud şi judeţul Covasna. Este arhicunoscută experienţa lor în ceea ce înseamnă armonia dintre cele trei popoare, dintre italieni, germani şi ladini şi este recunoscută şi experienţa lor, că după ce au dobândit autonomie teritorială, au rezolvat două probleme foarte interesante şi foarte sensibile, de altfel, şi anume pace interetnică şi dezvoltare economică. Eu am fost de vreo două-trei ori în Tirolul de Sud, am fost şi la nivelul satelor, nu numai la nivelul guvernului, şi am studiat un model foarte interesant pe care l-am şi implementat aici, în judeţul nostru, în ceea ce înseamnă cooperarea fermierilor şi crearea unei cooperative de preluare, prelucrare şi comercializare a laptelui, model pe care de doi ani de zile l-am implementat în zona oraşului Târgu Secuiesc. Deci, au o experienţă vastă în ceea ce înseamnă agricultura, cooperativele şi turismul şi, desigur, vrem ca pe parcurs să putem să organizăm schimburi de experienţă între fermieri şi să implementăm câteva măsuri care ar aduce bunăstare în judeţul nostru”, a mai spus Tamas Sandor.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio