Sport, Ştiri locale

Delegaţia României la Jocurile Paralimpice de Iarnă, condusă din nou de sportivul covăsnean Ciprian Anton

La finalul săptămânii trecute, delegaţia României calificată pentru Jocurile Paralimpice de Iarnă 2022 a ajuns în Beijing, China, fiind condusă şi de această dată de sportivul covăsnean Ciprian Anton, campion național la tenis în scaun rulant și primul antrenor de tenis în scaun rulant din România.

Echipa este formată din sportivii Laura Văleanu (schi alpin) și Mihăiță Papară (snowboard), clasaţi între primii 10 sportivi la nivel mondial, care vor participa cu trei, respectiv două probe în competiţia programată să ia startul în data de 4 martie. Alături de ei, staff-ul delegaţiei este format din Cristian Piciorea (antrenor principal snowboard), Dan Marcu (antrenor secund), Profirescu Marcel (kinetoterapeut), Anette Schmid (antrenor schi alpin), Radu Florean (antrenor schi alpin) şi Hermann Habersatter (tehnician).

Publicitate

Şeful delegaţiei şi, totodată, vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, a declarat pentru We Radio că ediţia din acest an a Jocurilor Paralimpice va fi una specială, având în vedere faptul că probele se vor desfăşura pe zăpadă 100% artificială, având în vedere schimbările climatice şi temperaturile mai ridicate.

„Echipa României a ajuns cu bine la Beijing în data de 26 februarie, după un drum destul de lung, timp în care am trecut prin mai multe filtre de control atât în aeroport, cât şi odată ajunşi aici, în Satul Paralimpic. Am făcut mai multe teste PCR şi partea bună este că ne-am încadrat în program, am respectat toate regulile de distanţare. Delegaţia României este compusă din 9 persoane. Satul Paralimpic este foarte bine organizat, este accesibil pentru toate categoriile de dizabilităţi, dar condiţiile de antrenament sunt unele speciale de această dată. Se pare că această ediţie va fi una mai specială şi mai ciudată în acelaşi timp, pentru că este pentru prima dată când probele de schi se vor desfăşura pe zăpadă artificială, din cauza schimbărilor climatice. Organizatorii au luat în calcul posibilitatea topirii zăpezii, şi şi-au luat măsuri de precauţie punând 100% zăpadă artificială”, ne-a transmis şeful delegaţiei, Ciprian Anton.

În ceea ce priveşte obiectivele lotului român, şeful delegaţiei spune că sportivii şi-au propus să obţină cele mai bune rezultate, chiar să îşi depăşească recordurile personale, şi să se poată întoarce cu bine în ţară.

▼ Declaraţiile lui Ciprian Anton pentru We Radio: ▼

„Obiectivele noastre ca lot cred că sunt aceleaşi pe care le are orice sportiv de înaltă performanţă, şi anume să ne autodepăşim, să obţinem cel mai bun rezultat, să facem un personal best şi să ne întoarcem cu bine şi în siguranţă acasă. Din fericire pentru noi, se pare că ceea ce se întâmplă între Ucraina şi Rusia nu afectează în niciun fel desfăşurarea Jocurilor Paralimpice de la Beijing. Cred că cel mai important aspect este să terminăm cu bine această competiţie, să le mulţumim organizatorilor chinezi pentru acest grandios eveniment, şi să revenim acasă cu rezultate formidabile”, ne-a mai transmis sportivul.

Evenimentul de deschidere a ediţiei din acest an a Jocurilor Paralimpice de Iarnă este programat să aibă loc în data de 4 martie, iar probele se vor derula până în data de 13 martie, atunci când delegația României va reveni în ţară.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio