Ştiri locale

Defilare militară la aniversarea a 77 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe

Aniversarea a 77 de ani de la eliberarea de către Armata Română a primului oraş din Ardealul de Nord de sub ocupaţie străină va fi marcată miercuri, la Sfântu Gheorghe, prin ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori la monumentele şi mormintele eroilor căzuţi în luptele din septembrie 1944.

Manifestările, organizate de Instituţia Prefectului şi Garnizoana militară, vor începe la ora 10,00 în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, pe turla căreia, pe 8 septembrie 1944, caporalul Gheorghe Arambaşa a înălţat drapelul roşu-galben şi albastru ca simbol al libertăţii, unde vor fi susţinute alocuţiuni legate de evenimentul istoric petrecut în urmă cu mai bine de şapte decenii şi jumătate şi vor fi depuse coroane de flori la placa memorială aflată pe faţada clădirii.

Publicitate

Ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Tot miercuri vor avea loc depuneri de coroane şi jerbe de flori la troiţa din Arcuş ridicată în memoria generalului Grigore Bălan, precum şi la monumentul dedicat locotenentului David Păiş din Sfântu Gheorghe, căzuţi în luptele pentru eliberarea oraşului.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română de sub ocupaţie fascisto-hortystă în 8 septembrie 1944.

Arhivistul Ioan Lăcătuşu a declarat, pentru AGERPRES, că printre eroii care au căzut pe câmpul de luptă pentru eliberarea oraşului au fost şi mulţi români din judeţul Covasna.

“Ca arhivist, am avut posibilitatea să descopăr documentul de predare a administraţiei româneşti către administraţia maghiară în 8 septembrie 1940 şi iată că exact peste patru ani în 8 septembrie 1944, Armata Română reuşea să elibereze oraşul Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie străină (…) Mai puţin cunoscute sunt informaţiile documentare referitoare la participarea românilor din judeţul nostru la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe. Avem inclusiv numele unor ostaşi care au căzut pentru eliberarea oraşului din Covasna, Dobârlău, Valea Mare, Întorsura Buzăului, Dobolii de Jos. Nu trebuie să uităm niciodată jertfa ostaşilor români pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio