
UPDATE! Şeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe neagă informaţiile apărute în presa centrală despre atribuţiile poliţiştilor locali
Şeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István, a declarat miercuri pentru We Radio că atribuţiile poliţistului local în ceea ce priveşte sancţionarea celor care au oprit / parcat neregulamentar nu sunt afectate de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din urmă cu câteva zilei. Hadnagy a ţinut să precizeze că poliţiştii vor avea de-a face cu mai multă birocraţie de acum înainte, însă atribuţiile lor rămân aceleaşi ca până acum.
Mai multe detalii în declaraţiile lui Hadnagy István pe care le puteţi asculta mai jos:
Ştirea iniţială:
Decizie definitivă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii: Poliţia Locală nu are voie să oprească maşinile în trafic şi nu mai poate trimite amenzi prin poştă şoferilor care au parcat neregulamentar.
O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ii obliga pe politistii locali sa astepte langa vehicul pana cand vine soferul ori sa renunte sa mai trimita amenzi prin posta. Singurii care pot trimite sanctiunea sunt politistii de la brigada Rutiera.
Un agent de la politia locala fotografiaza masinile parcate, unde oprirea este interzisa. Le va cere apoi proprietarilor sa ii comunice numele celui care a condus, pentru a-l amenda. Numai ca marti, judecatorii Instantei Supreme au stabilit ca \”doar agentul constatator din cadrul politiei rutiere are competenta de a solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul, comunicarea identitatii persoanei careia i s-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice\”.
Asadar, politia locala nu mai poate afla cine a condus o masina pentru ca nu mai are acest drept. In cazul masinilor parcate neregulamentar, politia locala are doua variante. Fie amendeaza proprietarul daca il gaseste la masina, fie asteapta in zona pana cand acesta se intoarce.
Politistii locali spun ca ar putea incerca sa trimita amenda direct proprietarului masinii gasita parcata neregulamentar insa aceasta varianta ar contrazice legea rutiera care cere ca autoritatea sa afle numele vinovatului si dupa aceea sa aplice sanctiunea.
Până acum, şoferii sancţionaţi de agenţii de la Poliţia Locală s-au adresat instanţelor de judecată, contestând amenzile primite. Dar, instanţele de judecată nu aveau o poziţie unitară în ceea ce priveşte înterpretarea şi coroborarea celor două legi care reglementează acest domeniu, şi anume, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv, Legea 155/2010 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei locale. Ca urmare, în cauze identice, instanţele au dat decizii diferite, fie în favoarea şoferilor, fie în cea a poliţiştilor locali.
Sesizat în acest sens, recent, Avocatul poporului s-a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cu un recurs în interesul legii, pentru interpretarea şi aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
(stirileprotv.ro)