Ştiri

Dacă vrei să depui declarații online la ANAF, trebuie să ai Windows 10 sau 11. Versiunile mai vechi nu mai sunt acceptate

Aplicațiile puse la dispoziția contribuabililor, așa numitele pdf-uri inteligente, cu ajutorul cărora contribuabilii depun la Fisc diverse declarații sau documente, nu vor mai putea fi utilizate în scurt timp decât dacă pe calculator este instalat Windows 10 sau 11. Versiunile mai vechi ale sistemului de operare nu mai sunt acceptate.

Potrivit unei informări de la ANAF, „Începând cu 8 ianuarie 2023, aplicațiile puse la dispoziția contribuabililor (pdf-urile inteligente) vor putea fi utilizate numai pe sisteme de operare aflate in suport la producător și cu toate update-urile la zi”. Iată lista cu documentele / declarațiile care pot fi completate.

Informarea ANAF vine după ce Microsoft a transmis în decembrie că pe 10 ianuarie 2023 încetează suportul pentru Windows 7 Extended Security Update (ESU) și pentru Windows 8/8.1.

Astfel, cele două sisteme de operare nu se vor mai încadra în noile reguli ale ANAF, iar pentru a putea depune declarațiile la ANAF, va fi necesară actualizarea sistemului de operare la versiunile Windows 10 sau 11.

“Cu scopul de a mări gradul de reziliență și de a asigura securitatea resurselor și a sistemelor informatice, la nivel global au fost actualizate procedurile și politicile de securitate. In acest scop, pentru a nu afecta procesul de digitalizare a Ministerului Finanțelor (ANAF) și pentru a urma standardele înalte de securitate stabilite la nivel mondial, va informam ca începând cu 08.01.2023 aplicațiile puse la dispoziția contribuabililor (pdf-urile inteligente) vor putea fi utilizate numai pe sisteme de operare aflate in suport la producător și cu toate update-urile la zi”, se arată în comunicatul ANAF.

Potrivit unui specialist consultat de profit.ro, foarte mulți contabili folosesc încă sisteme de operare Windows 7 și Windows 8/8.1. Aceștia vor trebui să treacă în perioada următoare, cât mai rapid, la sisteme de operare ulterioare.

“Mesajul vine într-o perioadă extrem de aglomerată pentru contabili, în luna ianuarie, când se lucrează la închiderea de an, ca sa nu mai punem la socoteală mica revoluție fiscală adusă de celebra OG16/2022. Recomandarea este trecerea cât mai repede la un sistem de operare ce oferă actualizări și suport la zi, pentru a nu ajunge în situația de a nu putea accesa fișierele privind declarațiile fiscale puse la dispoziție în mod gratuit”, a declarat pentru profit.ro, Laurențiu Rutcovschi, expert contabil și consultant fiscal.

Aceleași condiții din punct de vedere al softului trebuie să le îndeplinească și persoanele fizice care urmează să depună Declarația Unică.
Publicitate
banner we radio