Ştiri locale

Curtea Supremă a anulat steagul Municipiului Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Árpád: „Am respectat întocmai legea, aşa că vom relua procedura”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, s-a declarat surprins de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a anulat miercuri hotărârea de Guvern prin care era aprobat steagul municipiului.

„Am respectat întocmai legea! Noi considerăm că steagul Municipiului nu este unul monoetnic, iar cei care au contestat steagul, au contestat de fapt stema oraşului, care a fost aprobată de Guvern încă din 2007 având inclusiv avizul Comisiei Naţionale de Heraldică. Vom relua procedura de aprobare pentru că Hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe nu a fost anulată, ci doar Hotărârea de Guvern”, a declarat primarul Antal Árpád, care a mai spus că el și echipa de la Primărie “nu se vor da bătuți” și vor continua să lupte pentru dreptul de a avea steagul propriu.

Publicitate

Amintim că în condiţiile legii, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a hotărât modelul steagului aproape cu unanimitate de voturi, inclusiv cu votul unei părţi a consilierilor locali reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Instanţa de fond, cu depăşirea atribuţiilor sale, s-a pronunţat asupra caracterului reprezentativ al steagului, neluând în considerare faptul că singurul organ reprezentativ asupra problemelor de interes local este Consiliul Local.

„Considerăm că un steag al unei localităţi nu poate avea caracter etnic, nu poate fi reprezentativ pentru una sau alta dintre etnii, ci trebuie să fie reprezentativ pentru întreaga localitate, iar în acest context credem că nu există un simbol mai potrivit decât efigia Sfântului Gheorghe, sfânt care a dat numele localităţii şi este protectorul municipiului”, mai spune primarul Antal Árpád.

Decizia ÎCCJ este cu atât mai surprinzătoare cu cât în luna decembrie, într-o cauză similară privind steagul judeţului Covasna, instanţa a dat dreptate Consiliului Judeţean şi a respins contestaţia, steagul rămânând oficial.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio