Ştiri

Curtea Constituțională a Franţei a decis că vaccinarea obligatorie a personalului sanitar și obligativitatea pașaportului verde sunt constituționale

Curtea Constituțională a Franţei a decis că vaccinarea obligatorie a personalului sanitar și obligativitatea pașaportului verde pentru a avea acces în baruri, restaurante și chiar în unele mall-uri respectă constituția țării.

Pașaportul sanitar, cum se numește în Franța Certificatul Verde European, va afișa statutul de imunizare sau testare și devine obligatoriu pentru accesul inclusiv în trenurile interurbane, dar și în alte locuri publice.

Publicitate

Prefecturile locale pot decide de exemplu inclusiv condiționarea accesului în mall-uri, dar nu și în rețelele de hipermarketuri sau în magazinele alimentare. Până acum acesta era necesar doar în cluburi și la concerte.

Legislația ar trebui să intre în vigoare pe 9 august, iar măsurile au caracter provizoriu, ele fiind valabile până pe 15 noiembrie. Deși a decis că vaccinarea obligatorie a personalului medical este constituțională, Curtea a considerat că angajații care au contracte pe perioadă scurtă nu pot fi concediați dacă refuză să se vaccineze.

Parlamentul francez a aprobat acest proiect de lege inițiat de guvern și sprijinit de președintele Macron acum zece zile, în ciuda unor ample proteste din țară.

Publicitate
banner we radio