Cumpără în siguranță! Plătește în siguranță! Cele 12 reguli de aur pentru cumpărături online sigure
În această perioadă Poliția Română desfășoară campania de informare „Buy safe! Pay safe!”. Inițiată în parteneriat cu Centrul European de Criminalitate Informatică al Europol, în contextul apariției tot mai multor site-uri și pagini de vânzări produse și servicii, campania își propune informarea și conștientizarea populației cu privire la riscurile la care e expun atunci când aleg să folosească internetul pentru a achiziționa diverse produse, în locul deplasării până la magazin.
Astfel, cetățenii pot afla informații utile care îi pot ajuta să identifice situațiile în care ar putea cădea în plasa escrocilor din mediul online, la ce să fie atenți atunci când accesează site-uri de vânzări, ce să facă și ce să nu facă în astfel de situații.
Înainte să faci cumpărături on-line:
► Verifică legitimitatea site-ului și dacă acesta este securizat. Caută caracterele https:// ce se regăsesc la începutul URL-ului;
► Citește termenii și condițiile, mai ales politica de returnare a produselor;
► Asigură-te că identitatea comerciantului și adresa acestuia sunt publicate pe site. În caz contrar, acționează cu grijă
Este dispozitivul tău protejat pentru a face cumpărături online?
► Citește permisiunile pe care ți le solicită aplicațiile, mai ales dacă ți se cer date despre cardul bancar;
► Verifică ce fel de date poate accesa aplicația și dacă ar fi posibil să încredințeze infomațiile tale către terțe părți. Dacă aplicația nu are nevoie de toate privilegiile solicitate, nu o instala;
► Folosește carduri de debit preplătite ca să te înregistrezi pentru plata unor aplicații;
► Verifică dezvoltatorul aplicației. Fii atent – infractorii pot folosi nume asemănătoare cu dezvoltatorii legitimi;
► Verifică review-urile și evaluările făcute de alți utulizatori;
► Verifică data publicării și de câte ori a fost descărcată aplicația;
► Vezi dacă există greșeli de redactare în titlu sau descriere;
► Când ai dubii, descarcă aplicația de pe site-ul oficial al produsului sau al dezvoltatorului.
Cardul bancar este la fel de valoros ca și contul bancar. Ai grijă de el!
► Protejează-ți cardul la fel cum îți protejezi și banii
► Nu nota codul PIN, nici nu-l salva în memoria vreunui dispozitiv și nu-l transmite niciunei persoane;
► Memorează numărul de contact de la bancă pentru a bloca plățile neautorizate;
► Semnează în locul prevăzut pe reversul cardului;
► Citește termenii și condițiile de folosire a cardului tău;
► Păstrează tot timpul cardul în posesia ta;
► Setează limite la efectuarea de cumpărături și la retragera de numerar, în concordață cu nevoile tale;
► Protejează-te de furturile din buzunare, mai ales când te afli în locuri aglomerate;
► Cardurile expirate ar trebui anulate prin tăierea lor în mai multe bucăți, astfel încât banda magnetică și cipul să fie distruse.
Atenție! Doar infractorii îți vor cere să le transmiți prin e-mail sau telefon detaliile de conectare la contul tău online banking sau detaliile cardului. Banca ori structurile de aplicare a legii nu îți vor cere niciodată detalii despre card sau detalii de conectare în acest mod.
Dacă ai furnizat astfel de informații unei terțe persoane, anulează-ți cardul și contactează de urgență banca emitentă.
Cele 12 reguli de aur pentru cumpărături online sigure
Ce să faci?
► Cumpară din surse sigure! Cumpără de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai mai folosit și ferifică rating-ul vânzărilor pe site-urile de comerț online.
► Fii la curent cu plățile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poți renunța la serviciul plăților recurente.
► Mulți comercianți online vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Gândește-te de două ori înainte de a lua o decizie și asigură-te că ai înțeles riscurile pe care le implică.
► Folosește cardul de credit atunci când cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța acestora. Dacă nu ai primit ce ai comandat, emitentul cardului îți va returna banii.
► Asigură-te că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verifică existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosește un protocol ”https” sau ”ssl” atunci când navighezi pe internet.
► Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri
Ce să nu faci?
► Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului
► Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite bani în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs
► Nu trimite bani persoanelor necunoscute. Dacă te abordează cineva online și îți cere bani, gândește-te dacă i-ai da aceeași sumă unei persoane întâlnite pe stradă
► Nu trimite niciodată numărul de card, PIN-ul sau alte date ale cardului pe e-mail
► Evită să faci cumpărături de site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code)
► Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți din afara Europei pot cere să le trimiteți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție.
Dacă ai fost victima unei fraude on-online, sesizează poliția!
Compartimentul Relații Publice
Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta