Ştiri

Cum ne recuperăm banii pe asigurare dacă ne-am vândut, casat sau radiat maşina

Dacă aţi făcut poliţa de răspundere civilă obligatorie (RCA) pe un an de zile, spre exemplu, şi vă vindeţi autoturismul după câteva luni, vă puteţi recupera banii pe poliţa RCA urmând câţiva paşi simpli.

Primul lucru pe care trebuie să-l luaţi în calcul este acela că data de la care vă puteţi recupera banii nu este cea la care s-a făcut vânzarea, ci data când noul proprietar îşi înmatriculează pe numele lui autoturismul.

Publicitate

„În momentul în care se face înmatricularea pe noul proprietar, noi trebuie să ne prezentăm ori la asigurator, ori la brokerul care ne-a vândut poliţa de asigurare. Aici ni se va da să completăm o cerere tip, la care trebuie să anexăm o copie după actul de identitate, o copie a certificatului de radiere de la poliţie sau o copie după cartea de identitate a vehiculului faţă verso, ca să se vadă vechiul şi noul proprietar şi un extras de cont pe numele asiguratului vechi, de cele mai multe ori prima de asigurare se restituie doar în cont bancar, sunt foarte puţini asiguratori care restituie cash. Mai este nevoie de asigurarea originală şi de dovada plăţii acesteia”, explică Diana Năstase, şef serviciu asigurări în cadrul unuia din cei mai mari brokeri de profil.

În cazul persoanelor juridice, în plus faţă de documentele enumerate mai sus mai este nevoie şi de o delegaţie pentru persoana care depune cererea.

Banii se recuperează şi la maşini radiate sau casate

Banii din prima de asigurare pot fi recuperaţi nu doar dacă v-aţi vândut autoturismul, ci şi în cazurile în care aţi decis să radiaţi sau să casaţi maşina. ”Se recuperează banii cu aceeaşi procedură, doar că în loc de certificatul de radiere va fi un certificat fiscal sau documentul de la unitatea care casează autoturismul”, spune Diana Năstase.

Restituirea banilor se face, de regulă, în termen 15 zile. Există posibilitatea ca suma să fie virată şi mai repede, dar se poate ajunge şi la un termen de două luni, depinde de asigurator şi de câte cereri sunt făcute în acest sens.

Bonusul se poate transfera de pe o asigurare pe alta

O procedură relativ nouă şi mai puţin cunoscută este aceea prin care, dacă v-aţi vândut maşina şi vă cumpăraţi un alt autoturism, indiferent că este nou sau rulat, puteţi să vă transferaţi bonusurile de pe asigurarea veche pe cea făcută pe autoturismul proaspăt achiziţionat. „Există şi o procedură de transfer a clasei de bonus de pe poliţa maşinii vândute pe noul vehicul achiziţionat. Dacă eu îmi vând maşina sau o casez şi îmi cumpăr o altă maşină şi aceasta se înmatriculează tot pe mine atunci eu pot să-mi transfer clasa de bonus de pe maşina vândută pe poliţa de asigurare a maşinii nou achiziţionate.

Aşa este şi normal, pentru că altfel s-ar pierde istoricul şi noi am începe de la clasa 0, şi poate că eu nu am avut accidente 5 ani de zile şi aveam o reducere considerabilă cu maşina anterioară”, mai spune Diana Năstase.

(adevarul.ro)

Publicitate
Publicitate
banner we radio