Culturile agricole din județul Covasna nu sunt afectate, deocamdată, de oscilațiile de temperatură
Oscilațiile de temperatură le dau bătăi de cap agricultorilor din mai multe zone ale țării, unde după cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor, pomii fructiferi au înflorit mai devreme și riscă să fie afectați de temperaturile negative de peste noapte. În județele din sudul țării, unde în ultimele zile diferența de temperatură dintre noapte și zi a fost chiar și de 20 de grade, fermierii se tem că vremea schimbătoare le-a afectat livezile deja înflorite de pruni timpurii, caişi, piersici şi corcoduşi.
Ninsorile au revenit pentru scurt timp inclusiv în județele Braşov şi Covasna, fiind necesară intervenția utilajelor de deszăpezire pentru fluidizarea traficului rutier, însă, în ciuda răcirii bruște a vremii, șeful Direcției Agricole Județene (DAJ) Covasna, ing. Kozma Béla, spune că doar culturile de rapiță înregistrează pierderi pe circa 15-20% din suprafața însămânțată, nefiind deocamdată alte probleme în ceea ce privește culturile agricole din județ.
„Deocamdată, la noi nu sunt probleme. În anii anteriori, pe vremea asta, deja fermierii au început să lucreze, dar acum vom avea o întârziere de câteva zile – o săptămână. Văd că săptămâna aceasta se va încălzi vremea, nu o să avem probleme de genul ăsta, să avem pierderi. Sunt probleme, am auzit, la sere și solarii, în sudul țării, unde trebuie să încălzească suplimentar ca să poată să planteze sau să recolteze plantele – mă refer la roșii și la legumele proaspete, dar, deocamdată, la noi nu se pune problema. Nici cu pomii fructiferi încă nu avem probleme, am și eu în grădină, la țară, și nu sunt probleme. La rapiță avem o pierdere mai mică, de vreo 15-20% din suprafața însămânțată, suprafață care ori o să fie reînsămânțată cu rapiță de primăvară, ori cu alte culturi. Fermierii noștri mereu iau în calcul, deja din toamnă se așteaptă la asemenea evenimente, și s-au pregătit deja din timp. Pe nivel global, în județul nostru încă nu avem probleme”, ne-a explicat ing. Kozma Béla.
Acesta a declarat că anul 2023 a fost un an bun pentru producția de cartofi a județului, precizând, însă, că situația este incertă având în vedere războiul din Ucraina care „influențează foarte mult situația fermierilor”.
„Nu știm ce se va întâmpla anul acesta la nivel global, și cu războiul de la graniță care influențează foarte mult situația fermierilor, dar ce pot să spun este că la cartofi am avut un an destul de bun, discutând cu fermierii. În rest, așteptăm să vedem cum va fi anul”, ne-a mai spus directorul DAJ Covasna.
Potrivit unui raport al instituției, anul trecut producțiile la hectar obținute la majoritatea culturilor agricole din județul Covasna au fost peste mediile naționale. Aceeași sursă specifica faptul că producția agricolă vegetală înregistrează variații de la un an la altul, depinzând într-o măsură considerabilă de factorii climatici.
(Ioana Ardeleanu)