Ştiri locale

CSM analizează petiția formulată de Primăriile Covasna și Zagon pentru revenirea în circumscripția Judecătoriei Târgu Secuiesc

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va analiza petiția formulată de Primăriile Covasna și Zagon, prin care acestea au solicitat rectificarea deciziei de mutare a celor două localități din aria de competență teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc.

Anterior, CSM a stabilit printr-o Hotărâre ca cele două localități să intre în circumscripția Judecătoriei Întorsura Buzăului.

Publicitate

În luna iulie a acestui an, cei doi edili au formulat o petiție și au adunat peste 2.000 de semnături din partea locuitorilor, cerând CSM „restabilirea situației anterioare”, întrucât, spun aceștia, hotărârea a fost luată fără consultarea autorităților locale, și se află în contradicție cu interesele cetățenilor.

Zilele trecute, primarul orașului Covasna, Gyerő József, a postat pe Facebook răspunsul CSM în care se arată că „petiția formulată de către cetățenii orașului Covasna, prin care au solicitat rearondarea orașului Covasna în circumscripția Judecătoriei Târgu Secuiesc, va fi analizată de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în cursul lunii septembrie, împreună cu memoriile având ca obiect rectificarea Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturi nr. 102/2021 prin care au fost stabilite localitățile care fac parte din circumscripțiile judecătorilor din fiecare județ”.

Conform sursei citate, CSM va comunica decizia dispusă de Plen după soluționarea cererii.

La finalul lunii iunie, primarul stațiunii Covasna a scris într-o postare pe Facebook că a transmis o scrisoare de protest și către prim-ministrul și viceprim-ministrul României, senatorul și deputații UDMR de Covasna, Prefectura, Consiliul Județean și Baroul Covasna, solicitând restabilirea situației anterioare adoptării Hotărâri CSM.

Printre argumentele aduse de conducerile Primăriilor Covasna și Zagon, pentru revenirea la situația inițială, se numără lipsa mijloacelor de transport în comun între aceste localități și Întorsura Buzăului, respectiv distanța mai lungă pe care locuitorii ar trebui să o parcurgă, față de cea pe care o aveau de parcurs până la Târgu Secuiesc și costurile mai ridicate, dar și faptul că majoritatea cetățenilor nu cunosc foarte bine limba română și nu vor putea fi ajutați așa cum se întâmpla la Judecătoria Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio