Ştiri

Criză în coaliția de guvernare! Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției. USR Plus cere demiterea lui Cîțu și numirea unui nou premier

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară demiterea ministrului Justiției. Cererea de revocare a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis. Lucian Bode va fi ministrul interimar al Justiției.

“Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion”, a declarat Florin Cîţu miercuri seară, la scurtu timp după ședința de guvern amânată.

Publicitate

Florin Cîțu i-a reproșat lui Stelian Ion că “șantajează poporul român” prin blocarea unor proiecte de dezvoltare și, de asemenea, că nu a reușit desființarea Secției pentru investigarea magistraților.

“Nu voi accepta în Guvernul Romîniei miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care (…) nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată.

A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare.

Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”, a spus premierul.

Premierul a făcut apel la USR PLUS să nu iasă de la guvernare.

“Am informat liderii coaliției despre această demitere. Nu mai accept pe nimeni ân guvern care să șantajeze. Pe nimeni care să nu înțeleagă că noii nu vorbim aici despre primari, ci vorbim despre comunități și interesul cetățenilor. (…) Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit.

Îmi asum această decizie, Biroul Politic al PNL a asumat acest proiect de investiții, care nu este PNDL 3, este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României, după 30 de ani.

Am trimis președintelui cererea cu revocarea, propun ministru interimar un ministru care înțelege prioritatea zero a investițiilor pentru România.

Îmi doresc ca partenerii noștri de coaliție  USR PLUS să aibă înțelegerea, responsabilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, așa cum comunică de azi-dimineață pe diverse canale”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Ministru interimar va fi propus actualul ministru de Interne, Lucian Bode.

Ședința de guvern începută de miercuri, la ora 11, a fost întreruptă după ce premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiții de 50 de miliarde „Anghel Saligny”. Cei de la USR PLUS au amenințat, nervoși, că vor depune o moțiune de cenzură, dacă se adoptă proiectul, acuzând faptul că nu există avizele necesare, printre care ultimul, cel de la Ministerul Justiției.

Ministrul revocat al Justiției, Stelian Ion, a spus miercuri că a primit doar o copie a ordonanței privind Programul „Anghel Saligny”, din cauza căreia a izbucnit scandalul în coaliție, și a dat vina pe o „eroare” produsă la Ministerul Dezvoltării, în condițiile în care ministrul Cseke Attila a spus că originalul a fost trimis la Ministerul Justiției pe 25 august. Ion a mai spus că avizul ministerului pentru acest program de investiții ar fi mai degrabă negativ.

USR PLUS a decis că va susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu

USR PLUS a decis, la finalul unei ședințe încheiate după miezul nopții, să îi retragă sprijinul politic premierului Cîțu: Solicităm declanșarea urgentă a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier. Dacă discuțiile vor eșua, vom susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

USR PLUS a decis în cadrul ședinței de miercuri noapte că va cere ca premierul să fie schimbat din funcție. Alianța îi reproșează lui Florin Cîțu că “a aruncat țara în criză politică”.

USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. Ne retragem sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. Nu am girat şi nu vom gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, transmite USR PLUS printr-un comunicat de presă emis puțin după ora 12 noaptea.

“(…) solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu”, se mai arată în comunicat.

Dicuţia despre ieşirea de la guvernare, după ce premierul Florin Cîţu a anunţat revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion. În acest context, USR PLUS menționează că “ministrul Stelian Ion este propunerea pentru Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție”.

Stelian Ion: Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.

Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.

Dan Barna, copreședintele USR PLUS: Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.

Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.

Florin Cîțu trebuie să plece.

Dacian Cioloş, copreședintele USR PLUS: Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției.

Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz.

Acesta nu mai e un guvern de coaliție!

 

Publicitate
banner we radio