Ştiri locale

Criză de taxiuri la Sfântu Gheorghe, mai ales seara şi în weekend. Una dintre explicații: particularii nu lucrează prin dispecerat

Tot mai multe persoane din Sfântu Gheorghe se plâng în ultima perioadă că în timpul serii, noaptea sau în weekend este aproape imposibil să găsești un taxi la comandă, deși există 4 firme care lucrează pe raza municipiului.

Explicația este simplă: doar 40% din totalul autoturismelor fiecărei firme care lucrează prin dispecerat circulă în zilele de weekend sau în sărbătorile legale, în vreme ce pe timpul nopții procentul scade la 10% per firmă, conform unei Hotărâri de Consiliu Local.

Publicitate

„Dispeceratele trebuie să organizeze transportul public de persoane în regim de taxi în așa fel încât să asigure 60% din numărul total de autovehicule în intervalul orar 06:00 – 16:00, respectiv 40% din numărul total de autovehicule în perioada repausurilor săptămânale și a sărbătorilor legale; 35% din numărul total de autovehicule în intervalul orar 16:00 – 22:00 și   10% în intervalul orar 22:00 – 06:00, conform Regulamentului taxi și a H.C.L. nr: 389/2017”, ne-a transmis Gergely Sándor, consilier în cadrul Compartimentului pentru Autorizarea Serviciilor de Transport Public Local al Primăriei Sfântu Gheorghe.

În total, 196 de taxiuri dețin autorizație de transport public în municipiu, și în vreme ce  dispeceratele celor 4 firme de taxi care funcționează în prezent la Sfântu Gheorghe lucrează la orice oră din zi și din noapte, sunt circa 60 de șoferi particulari care nu lucrează prin dispecerat, și deci nu pot fi găsiți de potențialii clienți care sună la centralele firmelor de taxi.  

Firmele de taxi nu fac față numărului mare de comenzi

Președintele Asociației Taximetriștilor din Sfântu Gheorghe, Győr Árpád, ne-a declarat că în condițiile acestea, uneori firmele de taxi nu fac față numărului mare de comenzi.

„La noi, la Euro Taxi, sunt 40 și ceva de taxiuri, deci 10% înseamnă cam 4 mașini în timpul nopții. În weekend lucrează peste 10 mașini de la firma noastră, sau oricum între 8 și 14 taxiuri în timpul zilei, iar noaptea sunt 4, 5 sau 6, depinde. Problema este că în Sfântu Gheorghe sunt foarte mulți taximetriști care nu lucrează prin stație, deci nu au aparat de radio, au contract cu anumite dispecerate dar nu lucrează după program. Ei ies la program când vor și pleacă acasă când vor, iar clienții nu pot să îi contacteze prin dispecerat pentru că ei nu au stație. Sunt în jur de 60 de astfel de taximetriști, cred, în Sfântu Gheorghe. Deci dacă de la fiecare firmă – Euro Taxi, Dea Taxi, Capitaly Taxi și Herr Taxi – sunt 10% dintre mașini afară, adunate de la cele 4 firme ies cam 16 mașini. Sunt cazuri în weekend când doar euro Taxi are 16 mașini afară și nu putem să facem față. Dacă cei 60 de taximetriști care nu lucrează prin dispecerat nu pot fi contactați, restul nu au capacitate, nu putem face față”, ne-a explicat Președintele Asociației Taximetriștilor din Sfântu Gheorghe, Győr Árpád.

Peste 800 de comenzi preluate zilnic de o singură firmă

Potrivit acestuia, există și șoferi care nu lucrează niciodată în weekend sau de sărbătorile legale, astfel încât „povara” cade pe umerii puținilor șoferi rămași, care trebuie să asigure permanență, conform Regulamentului. De altfel, Győr Árpád este de părere că doar Consiliul Local ar putea interveni astfel încât și cei care nu lucrează prin dispecerat să aibă program mai mult.

„Noi zilnic avem între 800 și 900 de comenzi prin dispecerat, din care refuzăm doar în jur de 15. Șoferii noștri își fac treaba, lucrează, dar mai mult nu avem ce să facem. Fiecare dintre cele 4 firme are taxiuri care lucrează în schimbul 3, 7 zile din 7, deci avem program non-stop, dar sunt foarte mulți care efectiv nu fac program, ies la program când vor, pleacă acasă când vor. Sunt și taximetriști care în 20 de ani de activitate nu au lucrat nicio zi de sâmbătă sau duminică. Noi, echipa mea, și de Crăciun, și de Revelion, și de Paști, suntem afară zi și noapte. Consiliul Local este singurul care poate să îi oblige pe cei privați să lucreze mai mult”, ne-a explicat Președintele Asociației Taximetriștilor din Sfântu Gheorghe.

Poliția Locală va face verificări

Potrivit reprezentanților Primăriei Sfântu Gheorghe, agenții din cadrul Poliției Locale și cei ai Poliției Rutiere sunt împuterniciți să verifice activitatea taximetriștilor și a dispeceratelor. Printre altele, în cazul în care aceștia constată că activitatea de transport în regim de taxi a fost redusă în mod nejustificat, total sau parțial, față de prevederile contractului de atribuire în gestiune, autorizația de taxi poate fi retrasă.

„Autorizația de taxi poate fi retrasă dacă a fost obținută pe baza unor documente false; a fost reținută de două ori în 12 luni consecutive; dacă activitatea de transport în regim de taxi cu autovehiculul respectiv a fost redusă în mod nejustificat, total sau parțial, față de prevederile contractului de atribuire în gestiune, timp de 6 luni, respectiv 12 luni consecutive, după cum rezultă din rapoartele memoriei fiscale depuse; copia conformă şi/sau ecusonul, după caz, au fost încredințate sau utilizate de alt autovehicul decât cel pentru care au fost atribuite; dacă autovehiculul execută activitate de transport pe perioada în care autorizația este reținută; taxiul este dotat cu aparat de taxat nefiscalizat și în cazul în care conducătorul auto nu deține certificat de atestare a pregătirii profesionale sau atestatul obținut are valabilitatea depășită. În anul 2021 nu a fost retrasă nici o autorizație taxi”, ne-a mai transmis Gergely Sándor, consilier în cadrul Compartimentului pentru Autorizarea Serviciilor de Transport Public Local al Primăriei Sfântu Gheorghe.

El a mai precizat că în urma sesizării primite din partea We Radio, referitoare la lipsa taxiurilor, reprezentanții Compartimentului de Autorizare vor relua verificările cu ajutorul Poliției Locale, precizând totodată că din cauza pandemiei, până de curând activitatea Poliţiei Locale a fost subordonată Poliției naționale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio