Ştiri

Criză de apă în România. Dunărea, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. Guvernul face apel la oameni să nu facă risipă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că o mare parte din țară este afectă de secetă, în diferite stadii. Dunărea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani. În aceste condiții, Guvernul cere populației să nu facă risipă de apă. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor un plan coerent pentru sprijinirea autorităţilor locale, în contextul fenomenelor meteo extreme.

75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Am făcut în mod repetat apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiții uriașe și nu putem, mai ales în perioadă de secetă, să consumăm de 5-10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda, a spus Tanczos Barna.

El a precizat că în unele zone a plouat la jumătate față de media anuală.

Publicitate

În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele”, a adăugat ministrul.

Tanczos Barna a mai spus că nivelul Dunării e mai mic decât în anii trecuți.

Avem undeva la 3000 de litri pe secundă, sub media de 5800-6000 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce priveștee exploatarea instalațiilor care uzinează apă pentru producerea energiei electrice”, a spus ministrul.

În ceea ce privește fenomenele extreme, ministrul a amintit că au fost trimise mai multe alerte, unde cantitățile de ploaie pot ajunge la 40-50 de litri pe metru pătrat, iar furtunile pot aduce grindină care afectează culturile.

Publicitate
Publicitate
banner we radio