Ştiri locale

Creşte numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi la Spitalul Judeţean din Sfânu Gheorghe: 48 faţă de 34 săptămâna trecută

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, internaţi în diferite secţii ale Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, este în creştere semnificativă comparativ cu săptămâna trecută, iar numărul pacienţilor cu forme grave ale bolii internaţi la ATI rămâne, de asemenea, ridicat.

Conducerea unităţii medicale a transmis că miercuri, la ora 13:00, se aflau internaţi sub tratament un număr de 10 pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dintre care doi la secţia ATI, şi 48 testaţi pozitiv pentru Covid-19.

Publicitate

Numărul acestora din urmă este în creştere comparativ cu săptămâna trecută, când se aflau sub tratament 34 de pacienţi infectaţi.

Din totalul pacienţilor confirmaţi pozitiv, 36 se află internaţi la secţia de Boli Infecţioase Covid-19 şi 4 la secţia de Chirurgie.

La secţia de Terapie Intensivă se află în prezent doi pacienţi suspecţi, dintre care unul în stare critică, iar altul în stare critică şi intubat. Totodată, 6 persoane diagnosticate cu COVID-19 se află în stare critică la secţia de Terapie Intensivă, iar în cazul altor două a fost nevoie să fie intubate.

În ultima săptămână (10-17 martie), au fost externaţi 26 de pacienţi diagnosticaţi anterior cu COVID-19, şi tot în această perioadă au fost înregistrate 6 decese în urma complicaţiilor cauzate de virusul SARS-CoV-2 (5 bărbaţi şi o femeie), dintre care 3 la pacienţi din judeţul Covasna.

Directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Roşu Matyas, a declarat că printre pacienţii decedaţi, doi erau din judeţul Braşov, iar altul din Bucureşti.

Cel mai tânăr pacient care şi-a pierdut viaţa în ultima săptămână, în urma complicaţiilor date de acest virus, avea 47 de ani, era din judeţul Covasna şi suferea de obezitate de gradul 3, disfuncţie hepatică şi renală.

Conducerea spitalului a mai precizat că pacienţii internaţi la secţia de Boli Infecţioase se află în stare gravă şi foarte gravă, având nevoie de cantităţi mari de oxigen, respectiv 10-15 litri pe minut, aşa încât personalul medical a fost nevoit să crească presiunea sistemului la nivelul maxim posibil.

„Suntem la jumătatea capacităţii de anul trecut”

Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că, momentan, unitatea medicală poate asigura suficiente locuri pentru tratarea pacienţilor internaţi, iar dacă numărul persoanelor infectate care vor necesita internare va creşte şi mai mult în perioada următoare spitalul poate face faţă acestor provocări.  

„Suntem la jumătatea capacităţii de anul trecut, când am avut şi zile cu 96 de pacienți COVID-19 internaţi. Din  punct de vedere al ingrijirii și capacitatii de internare, momentan nu este necesară o creștere a locurilor, dar încă de la începutul pandemiei şi până în prezent în fiecare zi şi la fiecare şedinţă în cadrul Comitetului Director se ridică problema reorganizărilor viitoare. Este suficient spațiu momentan pentru a acorda îngrijire pacienţilor internaţi. Dacă va crește numărul lor, şi în estimarea noastră curba este în creștere, putem să facem faţă acestor provocări”, a declarat managerul, care a mai adăugat că în perioada următoare toate spitalele din judeţ trebuie să se pregătească pentru eventualitatea în care numărul de cazuri va creşte şi mai mult.

András-Nagy Róbert a mai declarat că în prezent nu este necesară modificarea structurii secţiei de Terapie Intensivă în vederea creşterii capacităţii de cazare.

La Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe există în prezent 10 locuri la secţia ATI destinată pacienţilor non-Covid, şi alte 10 la secţia ATI destinată pacienţilor infectaţi, îngrijirea şi tratamentul pacienţilor fiind asigurate de 7 specialişti.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio