Ştiri locale

Creşte numărul cazurilor de gripă din județul Covasna. DSP: „Virusul s-a sălbăticit, a devenit mai agresiv”

Numărul cazurilor de gripă în județul Covasna este în ușoară creștere, potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, iar în ultima perioadă tot mai mulți pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare au trecut pragurile cabinetelor medicilor de familie.

La ora actuală, la nivelul județului sunt înregistrate 2.169 de cazuri de îmbolnăviri, în ușoară creștere față de săptămânile trecute. Cu toate acestea, reprezentanții DSP Covasna spun că încă nu se poate vorbi despre declanșarea unei epidemii de gripă.

„Marți am făcut o totalizare, este normal să crească numărul, este un fenomen natural. Se îmbolnăvește o persoană, de acolo alte patru, de la patru se ajunge la opt și așa mai departe. Cam în jur de 2.000 de cazuri este baza la noi. Săptămâna trecută am avut raportate 1.884, acum avem 2.169, înainte am avut 1.895 și cu o altă săptămână înainte erau deja 2.181. Încă este în jurul normalului, nu putem vorbi de o epidemie”, ne-a explicat medicul epidemiolog Sánta Ferenc.

Aproape 2.300 de doze de vaccin disponibile

Potrivit datelor centralizate de DSP Covasna, dintr-un total de 5.530 doze de vaccin antigripal gratuit, au fost folosite până la ora actuală 3.240.

„Mai avem 2.290 de doze, ele sunt distribuite la cabinetele medicilor de familie din județ. Sfatul meu este ca toți cei care au boli cronice să meargă la medicul de familie să se vaccineze, iar dacă se termină cumva dozele, să cumpere vaccinul și să îl facă repede. De obicei în decembrie, înainte de sărbători, crește numărul cazurilor, și din nou în ianuarie, la o săptămână – două după concediile de sărbători iar începe să crească numărul. Mor oameni anual din cauza faptului că nu se vaccinează. Sezonul trecut au fost mai multe decese la nivel național decât în ultimii 5 ani. Virusul s-a sălbăticit, a devenit mai agresiv, și la nivel european au fost mai multe decese. Trebuie pus accent pe vaccinare pentru că numai așa crește imunitatea, este singura modalitate, restul sunt teorii”, a precizat Sánta Ferenc.

Medicul este de părere că lipsa de interes, când vine vorba de imunizarea antigripală, se datorează faptului că oamenii au convingerea greșită că nu se pot îmbolnăvi, iar dacă ar face-o, s-ar putea trata cu leacuri băbești la domiciliu.

Despre aceeași lipsă de educație în materie de prevenție ne-a vorbit și preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Covasna, dr. Sereș Lucia, care spune că ideal ar fi ca populația să se vaccineze din timp, pentru ca imunitatea să se poată dezvolta înainte ca valul de gripă să se instaleze.

„Sunt foarte multe infecții ale căilor respiratorii superioare în perioada asta, foarte multă lume tușește, multora le curge nasul, pe mulți îi doare gâtul. Oamenii au venit la timp să se vaccineze anul acesta, dar este vorba despre persoanele catagrafiate. Din păcate trebuie să mai educăm pacienții să își facă vaccin antigripal pentru că nu prea îl fac, refuză. Cei care nu sunt bolnavi cronici ar trebui să își cumpere și să vină cu ele să le facem, dar nu au destulă educație în acest sens pentru a preveni îmbolnăvirea. Este foarte important să prevenim gripa și cel mai bun mijloc este vaccinul. Trebuie să fie făcute din timp, ideal ar fi din luna octombrie, cât mai repede”, a explicat dr. Sereș Lucia.

La începutul acestui an în judeţul Covasna s-au înregistrat trei decese din cauza gripei, fiind vorba despre un tânăr de 23 de ani din Sfântu Gheorghe, o tânără de 17 ani din zona Baraolt şi un bărbat de 53 de ani din Tulcea care fusese internat pentru o operaţie, dar pentru că prezenta semnele unei infecţii respiratorii grave, a fost transferat la Secţia de boli infecţioase, unde a decedat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio