Ştiri locale

Covăsnenii sunt pe primele locuri în ţară la plata contribuţiilor şi depunerea declaraţiilor fiscale la ANAF

Judeţul Covasna este pe primele locuri în ţară când vine vorba de educaţia fiscală, depăşind judeţe mult mai mari, precum Dolj sau Constanţa în ceea ce priveşte conformarea contribuabililor la depunerea declaraţiilor fiscale, afirmă şeful adjunct al ANAF Covasna, Mátis István.

Potrivit acestuia, veniturile nominale încasate la bugetul general consolidat până la finalul lunii septembrie au crescut cu peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind colectate venituri de peste 876 de milioane de lei.

Publicitate

În creştere faţă de anul trecut a fost şi nivelul de conformare voluntară în rândul contribuabililor din judeţul Covasna, în ceea ce priveşte plata obligațiilor fiscale, inclusiv a celor parțiale, procentul fiind de aproape 85%.

Față de alte judeţe din țară, în județul Covasna avem un nivel de educație fiscală foarte ridicat, iar asta rezultă din gradul de conformare la plată şi gradul de conformare la depunerea declarațiilor fiscale. Dacă ținta este de 95%, iar în județ la noi suntem la 97%, înseamnă că oamenii se conformează (…) Nu pot să spun că suntem pe primul loc în ţară, pentru că se modifică lunar, dar dacă ne comparăm cu Dolj sau Constanța diferența este mare, noi suntem în top cu acest grad de conformare”, a declarat şeful adjunct al ANAF Covasna, Mátis István.

El a mai precizat că în ceea ce priveşte depunerea declaraţiilor fiscale, majoritatea contribuabililor aleg să facă această operaţiune online, şi a explicat că instituţia pe care o reprezintă îşi propune ca în perioada următoare să elimine complet interacţiunea fizică dintre angajaţi şi contribuabili, încurajându-i pe aceştia din urmă să se îndrepte către operaţiunile în format electronic.

A fost o problemă acum, de când cu restricţiile din pandemie, pentru că a trebuit să închidem ușa, ca să spun așa, (…) dar 97% din declarații sunt depuse în format electronic, deci nu trebuie să vină oamenii la noi. Și pentru plată există metode, altele decât deplasarea la ghișeu”, a mai spus Mátis István.

Potrivit acestuia, ANAF Covasna va pune tot mai mult accent pe digitalizare, iar posturile dedicate activităţii cu publicul, faţă în faţă, vor dispărea în următorii ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio