Covăsneanul Ciprian Anton, șef de misiune pentru România la Jocurile Paralimpice
Șapte sportivi români s-au calificat pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo, care vor avea loc în perioada 24 august – 5 septembrie, favorit în acest an pentru medalia de aur fiind Alex Bologa (23 ani), singurul sportiv din România cu deficiență totală de vedere care practică Judo, dublu campion european la categoria sa și numărul 1 în clasamentul mondial la 60 kg.
Alături de el, din lotul României mai fac parte Bobi Simion (40 ani) – vicecampion european la tenis de masă, născut cu o malformație congenitală a membrelor superioare și inferioare; Octavian Tucaliuc (24 ani) – atlet nevăzător, medaliat cu bronz la săritura în lungime la grand prix-ul de la Dubai din 2017 și locul 7 mondial la aruncarea suliței; Tabița Vulturar (25 ani) – atletă în scaun rulant; dar și actualul ministru al Tineretului și Sportului, paraciclistul Eduard Novak, medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008 şi cu aur şi argint la Jocurile de la Londra 2012, și care va participa alături de colegul său, Eduard Moescu.
Totodată, în premieră pentru în istoria probei de para-tir cu arcul în România, caporalul Eugen Pătru (31 ani), membru al echipei Invictus, s-a calificat la Jocurile Paralimpice din acest an, după ce a obţinut medalia de aur la proba de recurv.
Cei 7 vor fi reprezentați de sportivul covăsnean Ciprian Anton, campion național la tenis în scaun rulant și primul antrenor de tenis în scaun rulant din România, vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român și, totodată, ambasador al sportului paralimpic român.
„Suntem pe ultima sută de metri. Vom intra în carantină la Izvorani cu 14 zile înainte să plecăm la Tokyo, acolo unde vom susține o serie de antrenamente și, în paralel, vom fi testați zilnic. Ni se vor verifica temperatura, starea de sănătate, iar noi, prin intermediul unor aplicații pentru telefonul mobil va trebui să raportăm către Tokyo că suntem în regulă. Pe 18 august, împreună sportivii de la tir cu arcul şi de la atletism mă voi deplasa spre Tokyo, competiția începe în 23-24 august şi în mod normal va dura până în data de 6 septembrie când eu mă voi întoarce. Mă întorc ultimul indiferent de rezultatele sportivilor”, a declarat, pentru We Radio, Ciprian Anton.
„Este o onoare extraordinar de mare să particip la unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume”
Deși nu va participa în calitate de sportiv, Ciprian Anton s-a declarat extrem de onorat pentru faptul că a primit funcția de șef de misiune, poziție din care va fi responsabil de bunul mers al lucrurilor în ceea ce privește delegația României.
„Eu voi fi alături de cei 7 sportivi din lotul României în calitate de șef de misiune, rolul meu este să monitorizez absolut tot ce fac ei, începând de la cazare, controale medicale, ședințe zilnice, masă, terenuri, și până la spațiul de desfășurare a competițiilor. Mă bucur, pentru mine este o onoare extraordinar de mare să particip la unul dintre cele mai mari evenimente sportive din lume. Cred că în total vom fi 16 persoane în delegația României, pentru că din cauza restricțiilor avem voie să mergem doar cu câte un antrenor pentru fiecare disciplină sportivă”, ne-a mai spus sportivul.
„Vom desfășura competiția fără spectatori și este foarte trist. Sportivii se hrănesc cu aceste aprecieri”
Pe lângă regulile stricte impuse participanților pentru prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2, la începutul lunii iulie organizatorii Jocurilor Olimpice au anunțat că spectatorii nu vor avea acces în tribune, după ce guvernul nipon a decis să plaseze Tokyo sub stare de urgență pe toată durata competițiilor, pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Sâmbătă, cu aproximativ o săptămână înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice, Comitetul de Organizare a confirmat primul caz pozitiv de COVID-19 în Satul Olimpic din Tokyo. Alți cinci atleţi au fost testaţi pozitiv la sosirea în Japonia, fiind izolaţi.
„Nu știu sigur să spun dacă vom avea ceremonie de deschidere, dar în mod sigur știu că nu vom avea ceremonie de închidere şi de premiere pentru că restricțiile sunt foarte mari. Dacă înainte știam că vor participa ca spectatori doar locuitorii din Tokyo, acum nu va mai fi permis nici accesul acestora ca spectatori. Practic, noi ne vom desfășura competiția fără spectatori. Este foarte trist, sportivii adoră aplauzele, noi ne hrănim cu aceste aprecieri. Pentru noi este foarte important și uneori lipsește foarte tare acea atmosferă. Știu sigur că nu vom avea voie să ne apropiem la mai puțin de 1,5-2 metri chiar și de voluntari, întâlnirile noastre cu staff-ul din Japonia, și chiar între noi, cei din România, vor fi mai mult în mediul online sau în grupuri foarte restrânse, de 2-3 persoane, vom face atât teste Covid-19 cât și antidoping în fiecare zi și în perioada în care vom fi în Japonia. Noi încă sperăm, cu emoții, că plecăm spre Tokyo. Este oficial, dar Dumnezeu știe ce se mai întâmplă într-o lună de zile, ne așteptăm la orice”, ne-a mai spus Ciprian Anton.
Incze Kriszta (Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe), la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Jocurile Paralimpice vor fi precedate de a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară, care se vor deschide în data de 23 iulie, după o amânare de un an din cauza pandemiei.
Sportiva Incze Kriszta (cat. 62 kg) legitimată la Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe va participa la ediția din acest an după ce Coreea de Nord a anunţat că nu va trimite sportivi la competiţia polisportivă din Japonia.
Luptătoarea se apropie de sfârșitul perioadei de pregătire și va porni spre Tokyo pe 28 iulie. Întrecerile de lupte au loc între 1 și 7 august, iar sportiva din Sfântu Gheorghe va păși pe saltea, la categoria 62 kg, pe 3 și 4 august, 16 concurente fiind înscrise în cursa pentru medaliile olimpice. (Mesajul luptătoarei, AICI)
(Ioana Ardeleanu)