Ştiri locale

Cota de recoltare a urşilor, suplimentată cu încă şapte exemplare în judeţul Covasna

Cota de recoltare a urşilor alocată judeţului Covasna a fost suplimentată în acest an cu încă şapte exemplare, prin relocarea cotelor din alte zone ale ţării, a declarat conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna.

Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, numărul acestora fiind estimat la peste 2.000 de exemplare la nivelul judeţului Covasna.

Publicitate

Acesta a menţionat, totodată, că Ministerul Mediului stabilise iniţial o cotă de recoltare de 14 urşi la nivelul judeţului, dar recent a suplimentat numărul cu încă şapte.

„Acum e în derulare proiectul Ministerului Mediului pe specia urs, se face o numărătoare ştiinţifică, e în plină desfăşurare procesul (…) Oricum, numărul faţă de anul trecut a mai crescut, au fost observate, şi chiar avem şi imagini, ursoaice care au câte trei pui care au ieşit de la hibernat (…) Avem imagini de la noi din judeţ unde o ursoaică cu trei pui îşi face veacul în jurul unei unităţi militare şi avem şi imagini elocvente cu prezenţa unui urs destul de mare care este alungat de câini (…) Recent s-a mai primit o derogare pentru şapte urşi în judeţul Covasna. S-a dat un ordin din 16 ianuarie, care a modificat Ordinul 723 şi s-au mai primit cote de urs la Băţani, Belin, Cernat, Ojdula, Turia, Zăbala. Au fost recoltaţi până acum patru şi au mai rămas trei, doi la Ojdula şi unul la Cernat (…) Deci, la nivel de ţară au rămas câţiva urşi nerecoltaţi, iar cotele au fost relocate judeţelor cu probleme şi aşa ne-au revenit şi nouă”, a declarat Gheorghe Neagu.

Acesta a mai spus că numai anul trecut animalele sălbatice protejate de lege, în special urşii, au provocat peste 200 de pagube în judeţul Covasna, cele mai afectate zone fiind Barcani, Întorsura Buzăului, Băţani, Baraolt şi Vâlcele.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio