Cota de împuşcare a mistreţilor, suplimentată cu peste 1.100 de capete în judeţul Covasna
Cota de împuşcare a porcilor mistreţi din judeţul Covasna a fost mărită cu peste 1.100 de capete, în contextul măsurilor suplimentare luate de autorităţi pentru combatarea extinderii pestei porcine africane, a declarat directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, Siko Barabasi Sandor.
Potrivit acestuia, cota iniţială a fost de 800 de exemplare, din care s-au recoltat deja peste 760 de mistreţi în ultimele luni.
„Centrul Naţional pentru Combaterea Bolilor a emis o decizie prin care se prelungeşte perioada de împuşcare sau de reducere a efectivelor de mistreţi în zonele neafectate, cum suntem şi noi, până la 1 ianuarie. Cota de vânătoare aprobată iniţial a fost de 800 de exemplare, iar până vineri au fost extraşi 762. Aceasta a fost deja suplimentată cu 1.103, existând tendinţa, tot ca urmare a deciziei Centrului Naţional, să se micşoreze efectivul de mistreţi în aşa fel încât pe 2 km pătraţi să fie un mistreţ. Efectivul evaluat este de 3.300 de mistreţi în judeţul Covasna şi ar trebui să fie extrase în jur de 2.000 de exemplare”, a declarat Siko Barabasi Sandor.
Acesta a mai menţionat că planul de măsuri pentru combatarea extinderii pestei porcine, luat la începutul lunii septembrie de către autorităţile covăsnene după apariţia bolii în judeţul limitrof Buzău, a dat rezultate, dovadă că judeţul a fost ocolit până acum.
Siko a menţionat că măsurile preventive vor continua şi chiar se vor amplifica în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a se preveni transporturile ilegale de animale, de carne şi produse din carne de porc înspre şi dinspre judeţele contaminate.