Controale şi amenzi ale Gărzii de Mediu Covasna pe șantierele din județ
Comisarii Gărzii de Mediu Covasna au aplicat cinci amenzi în valoare totală de 55.000 de lei, în urma unor controale tematice derulate pe parcursul lunii aprilie, pe șase șantiere din județ, majoritatea din Sfântu Gheorghe, după ce s-a constatat că firmele de construcții nu respectau normele de protecția mediului. Inspecțiile au fost dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, și au vizat verificarea operatorilor și amplasamentelor unde se desfășoară activități cu impact asupra calității aerului înconjurător.
Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, ne-a explicat că principalele nereguli constatate au fost gestionarea defectuoasă a deșeurilor și faptul că zonele de lucru nu erau umectate, iar utilajele nu erau spălate în vederea reducerii emisiilor de praf. Cinci dintre șantierele verificate se află pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, printre acestea numărându-se și cel de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.
„E mult praf și, conform legii, firmele de construcții ar trebui să spele autovehiculele mari cu care se transportă materialele excavate, să se umecteze zona, și așa mai departe. Noi am făcut controale pe 5 șantiere din Sfântu Gheorghe și unul din orașul Covasna. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea evidenței gestiunii deșeurilor, iar la două societăți deșeurile erau amestecate, deși conform legii trebuie să le depoziteze separat. Pentru remedierea deficiențelor constatate s-au impus măsuri cu termen permanent pentru umectare și pentru spălarea roților, când se fac excavațiile respective, pentru că altfel utilajele ies cu nămolul pe asfalt și, apoi, bineînțeles că e plin de praf (…) Am văzut că majoritatea deja s-au conformat, și-au pus plase de protecție, și așa mai departe”, ne-a declarat cms.-șef Lucian Cândea.
În ceea ce privește calitatea aerului, acesta a precizat că nu sunt probleme în județ, însă dacă vor exista sesizări, comisarii de Mediu vor derula și alte controale.
„Nu avem probleme în ceea ce privește calitatea aerului, stăm foarte, foarte bine în județ. A fost un control tematic la nivel național și în fiecare an verificăm și noi. Dacă vor mai fi sesizări, bineînțeles că vom mai face verificări, pentru că poate că sunt zone despre care nici noi nu știm”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu Covasna.
Conform legii, constructorii trebuie să ia măsuri pentru a limita extinderea poluanților, respectiv să se asigure că praful de pe șantier nu se răspândește. Aceștia sunt obligați, printre altele, să împrejmuiască zona cu plase umede de protecție și să spele aria de lucru și utilajele.
(Ioana Ardeleanu)