Controale OPC în Harghita, Covasna şi Mureş după apariţia unei înregistrări în care un client nu ar fi fost servit la un supermarket
Inspectorii pentru Protecţia Consumatorului s-au autosesizat şi au declanşat controale în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, după apariţia în mediul online a unei înregistrări din care reise că un client nu ar fi fost servit la un supermarket din Odorheiu Secuiesc pentru că era român şi nu vorbea limba maghiară.
Comisarul şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Regiunea Centru Braşov, Sorin Susanu, a declarat că această problematică se află în atenţia instituţiei pe care o reprezintă, mai ales că în ultima vreme au mai fost înregistrate reclamaţii legate de abateri privind informarea în limba română, acelaşi lanţ de magazine fiind sancţionat tocmai din acest motiv.
„Autosesizarea nu se referă doar la judeţul Harghita, ci am considerat necesară o verificare în toate cele trei judeţe în care există o coexistare a românilor şi maghiarilor, respectiv Covasna, Harghita şi Mureş. Chestiunea această de autosesizare vine atât în principal declanşată de la problema existentă, dar nu lăsăm deoparte nici problematica pe care noi deja o avem şi discutăm despre zeci de probleme similare în ultima perioadă de timp, inclusiv o chestiune similară la agentul economic în această cauză, care a mai fost sancţionat de noi. (…) Din punctul meu de vedere, cel puţin cum arată în faţa mea un astfel de raport, e o chestiune pe care o privesc cu atenţie pentru că, atât timp cât a primit o sancţiune, mai mult decât atât, la orice sancţiune se realizează şi o consiliere cu agentul economic în care comisarul explică tot ce înseamnă norme legale, pot să mă gândesc că, nu ştiu, nu s-a înţeles foarte bine această problemă. La momentul respectiv existau pliante şi reclame promoţionale exclusiv în limba maghiară”, a precizat Sorin Susanu.
Acesta a spus că se va analiza situaţia de la faţa locului, dar a punctat că trebuie să se ţină cont de faptul că, potrivit legislaţiei, „o faptă este sancţionată atunci când organul constatator constată existenţa unei fapte”.
Comisarul şef Susanu şi-a exprimat speranţa că, în acest caz, se va sesiza şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, amintind că el a fost cercetat pentru că ar fi desfăşurat acţiuni de natură etnică la controalele pe care le-a efectuat la un târg de produse tradiţionale organizat la Miercurea Ciuc.
„Discutăm despre un spectru larg de probleme, dacă ne referim la această chestiune. De la problema când s-a intervenit asupra faptului că era o maşină a poliţiei locale inscripţionată (maşina Poliţiei Locale din Odorheiu Secuiesc care a fost, iniţial, inscripţionată doar în limba maghiară n.r.), despre supărarea asupra faptului că am intervenit şi am controlat târgul de produse tradiţionale organizat de Consiliul Judeţean, chestiune care a atras, cu ghilimele de rigoare, autosesizarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva mea, unde, dacă nu aş fi avut ajutorul şi sprijinul presei ar fi fost foarte greu să demonstrez că ceea ce minţeau ei acolo nu este aşa. Sper că, în cazul acesta, care din punctul meu de vedere este mult mai evident, se va autosesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Pentru că eu pot înţelege că dacă se întâmplă numai în celălalt sens, în sensul în care e deranjat că noi controlăm acolo, poate fi şi o altfel de interpretare”, a conchis Sorin Susanu.
Potrivit datelor furnizate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, în ultimii ani s-au înregistrat mai multe reclamaţii şi au fost aplicate sancţiuni pentru abateri de la legislaţia privind folosirea limbii române la informarea consumatorilor.
În mediul online a apărut, joi, o înregistrare din care reise că un bărbat care dorea să cumpere mici de la un supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit de vânzătoare pentru că ar fi fost român şi nu vorbea limba maghiară. Tot din videoclip reiese că tatăl angajatei i-a recomandat clientului să înveţe limba maghiară.