
Contractul pentru reabilitarea Muzeului Naţional Secuiesc, semnat după doi ani de la obţinerea finanţării
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a semnat luni contractul pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, la doi ani de la obţinerea finanţării prin Programul Operaţional Regional.
Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat că lucrurile au stagnat deoarece la primele patru licitaţii organizate nu s-a prezentat nicio firmă interesată de lucrare, abia la cea de-a cincea participând o firmă din judeţul Covasna, care va realiza atât proiectul, cât şi execuţia lucrărilor.
„Avem experienţe pozitive cu această firmă, care a efectuat lucrările şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi va finaliza şi tabăra de la Comandău”, a afirmat Tamás Sándor.
Potrivit acestuia, investiţia se va cifra la aproape 22 de milioane de lei, din care peste 14 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile atrase de Consiliul Judeţean Covasna prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar lucrările vor trebui finalizate în 41 de luni, cinci dintre ele fiind rezervate proiectării.
Directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Varga Mihaly, a declarat că proiectul vizează, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor, mărirea spaţiului expoziţional, inclusiv prin crearea unor depozite vizitabile şi introducerea în circuit a turnului corpului principal, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, precum şi reamenajarea şi modernizarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.
„Noi ne aşteptam ca muzeul, care este un brand, să atragă o mulţime de proiectanţi, că va fi o întrecere între ei, dar nu a fost aşa. Dar, iată că la doi ani de la semnarea contractului de finanţare a câştigat o firmă de aici, de la noi, care cred că va pune un mare accent pe calitatea lucrărilor. Acest complex muzeal a fost construit în anul 1912, în mai puţin de un an, în anii ’80 s-au făcut ultimele reparaţii ale clădirilor, dar niciodată nu s-au făcut reparaţii capitale. Noi sperăm ca peste trei ani să avem o instituţie muzeală modernă şi să dublăm numărul de vizitatori, de la 30.000 cât avem acum, dar şi să oferim noutăţi atât localnicilor, cât şi turiştilor străini care ne vizitează”, a spus Varga Mihaly.
Acesta a mai menţionat că jumătate din depozitele muzeului au fost deja evacuate, dar expoziţiile de bază vor fi menţinute până în ultima clipă înainte de începerea lucrărilor, respectiv până în lunile februarie/martie anul viitor, când vor demara efectiv.
Autorităţile covăsnene s-au arătat în repetate rânduri îngrijorate de stagnarea acestui proiect, arătând că situaţia a fost generată de faptul că la nivel naţional nu există suficient de mulţi specialişti în materie de clădiri monument istoric categoria A, cum este Muzeul Naţional Secuiesc, prin urmare nu au putut prelua lucrarea.