Ştiri locale

Consiliul Local Sfântu Gheorghe va acorda două premii Pro Urbe în acest an

Consiliul Local Sfântu Gheorghe, întrunit marţi în şedinţă extraordinară, a aprobat acordarea a două premii Pro Urbe în acest an, unul pentru o persoană nominalizată de comunitatea românească şi unul pentru o persoană propusă de comunitatea maghiară.

Decizia a fost luată în urma solicitării venite din partea reprezentanţilor PSD în Consiliul Local, Rodica Pârvan şi Andrei Cochior, care au arătat că niciun român din Sfântu Gheorghe nu a mai obţinut premiul Pro Urbe din anul 2014, când s-a schimbat regulamentul de acordare a acestor distincţii, iar numărul premiilor a fost redus de la patru la unu.

Practic, cei doi consilieri au depus un proiect de hotărâre prin care au propus fie să se revină la varianta iniţială, şi anume, patru premii, dintre care trei pentru comunitatea maghiară şi unul pentru comunitatea românească, fie două premii, câte unul pentru fiecare comunitate.

Rodica Pârvan a arătat că românii din Sfântu Gheorghe deţin o pondere de aproape 25% din totalul populaţiei municipiului, sunt contribuabili la bugetul local şi îşi aduc contribuţia la dezvoltarea localităţii, prin urmare sunt îndreptăţiţi să obţină acest premiu.

Schimbarea regulamentului nu a fost acceptată, însă, la propunerea viceprimarului Sztakics Eva, Consiliul Local a votat ca în acest an, în mod excepţional, să se acorde două premii Pro Urbe.

Primarul Antal Árpád a declarat că subiectul rămâne deschis, fiind de acord că va trebui găsită o formulă care să mulţumească „pe toată lumea”.

„Pare simplu, dar este o chestiune complexă, sunt multe aspecte care trebuie analizate. Să recunoaştem că sunt situaţii în care se acordă premiul Pro Urbe unor persoane care nu desfăşoară activitate în interesul întregii comunităţi. Ca să evităm discuţiile, trebuie să fim inteligenţi şi să dăm dovadă de empatie. Nu ştiu care e soluţia ideală, dar sper să găsim o soluţie bună pe termen mediu pentru toată lumea”, a spus primarul Antal Árpád.

Premiul Pro Urbe este cea mai înaltă distincţie instituită de Consiliul Local Municipal, în scopul recompensării morale a persoanelor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţii locale sau a prestigiului localităţii şi se acordă în fiecare an în luna aprilie, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani.

În urmă cu patru ani, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu, pentru a nu se crea o „inflaţie” de premianţi.

La acea vreme, consilierii români au protestat împotriva acestei hotărâri, pe considerentul că votul majoritar al reprezentanţilor UDMR din forul aleşilor locali va elimina orice şansă a cetăţenilor de etnie română din municipiu de a mai obţine vreodată acest titlu onorific.

De altfel, refuzul Primăriei Sfântu Gheorghe de a nominaliza o persoană de naţionalitate română pentru titlul Pro Urbe a generat în ultimii ani repetate dispute în cadrul Consiliului local, reprezentanţii comunităţii româneşti şi maghiare acuzându-se reciproc de lipsă de toleranţă.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio