Ştiri locale

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat proiectul tehnic pentru reabilitarea și extinderea parcării din spatele monumentului Ostașului Român

Reabilitarea trotuarelor și a locurilor de parcare aflate în spatele monumentului Ostașului Român din zona Gării, precum și extinderea acestora din urmă, va costa autoritățile locale aproape 2,8 milioane de lei. Consilierii locali au aprobat luni, în ședință extraordinară, Proiectul tehnic și actualizarea cheltuielilor necesare realizării lucrărilor, după ce indicatorii tehnico-economici au suferit modificări.

Conform Referatului de aprobare, investiția urmăreşte refacerea structurii rutiere degradate şi realizarea de parcări noi în suprafața trotuarelor existente. Zona este una dintre cele mai intens circulate din municipiu, iar în vecinătate există și un ansamblu de blocuri cu 10 etaje unde locuiesc aproximativ 900 de locuitori. În prezent, parcările, bordurile şi trotuarele din spatele monumentului Ostașului Român sunt degradate, stratul de uzură prezentând exfolieri la suprafață, având în vedere că, în lipsa unui număr suficient de locuri de parcare, locuitorii obișnuiesc să urce autovehiculele pe trotuar.

Publicitate

„Având în vedere faptul că parcările și trotuarele din zona monumentului au fost modernizate în perioada anilor ’80, se constată deficienţe majore cu influenţă negativă şi rezultă necesitatea reabilitării locurilor de parcare și a trotuarelor din zonă pentru mărirea confortului locuitorilor. Se constată că numărul parcărilor amenajate este foarte redus raportat la numărul de locuitori din zonă.

Parcările şi trotuarele existente sunt degradate, stratul de uzură prezentănd exfolieri, suprafața fiind brăzdată de fisuri şi crăpături, plombări. Bordurile care delimitează partea carosabilă de trotuare cu spații verzi sunt degradate, deprofilate iar pe alocuri lipsesc. Trecerile de pietoni au pasul la bordură de 10-12 cm, motiv pentru care accesul persoanelor cu dizabilități și al cărucioarelor cu copii este îngreunat. Nu există semnalizare pentru persoanele cu deficienţe de vedere”, se arată în Raportul de specialitate aprobat de consilierii locali.

Investiția presupune, printre altele, extinderea și reamenajarea parcării, reabilitarea trotuarelor din zona monumentului, amenajarea unor insule verzi pe cele două colțuri de străzi și a unor ziduri de sprijin în lungul trotuarului, montarea unui punct de vânzare a diverselor produse, reabilitarea treptelor și realizarea semnalizării rutiere la trecerile de pietoni, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Valoarea totală a investiției se ridică la 2.797.243,55 lei cu TVA, banii fiind asigurați de la bugetul local. Durata de execuție a lucrărilor este de 6 luni.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio