
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat contractarea unui împrumut de 100.000.000 lei pentru cofinanţarea a 12 investiţii publice
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, luni, în ședință extraordinară, contractarea unui împrumut intern în valoare de 100.000.000 lei, pentru finanțarea a 12 investiții publice locale, printre care reabilitarea clădirilor a două licee, amenajarea unei parcări supraetajate, construirea unei hale agroalimentare sau reabilitarea şi refuncţionalizarea fostei clădiri a Băncii Naţionale Române. Din luna noiembrie 2019, municipiul Sfântu Gheorghe nu mai are datorii bancare, după ce a rambursat aniticipat ultimul împrumut.
Conform Proiectului de hotărâre votat de consilierii locali, durata creditului este de 13 ani, respectiv 156 luni de la data semnării contractului, cu o perioadă de grație pentru rambursarea împrumutului de 36 de luni.

„A fost aprobată demararea procedurilor legale în vederea contractării unui împrumut intern în valoare de 100.000.000 lei pentru asigurarea finanțării investițiilor publice locale din municipiul Sfântu Gheorghe. Achiziționarea serviciului bancar s-a desfășurat prin procedura licitației deschise. În baza raportului procedurii, Banca Comercială Română SA a prezentat oferta câștigătoare”, se arată în documentația aprobată de Consiliul Local.
Suma va asigura cofinanțarea pentru reabilitarea clădirii principale, clădirii internatului şi a clădirii vechi (fosta tipografie „Jókai”) a Liceului Teoretic „Székely Miko” din municipiu, pentru care se va aloca suma de 9 milioane de lei, respectiv reabilitarea clădirii principale, a corpurilor A şi B şi a clădirii bibliotecii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, pentru care se vor aloca 6 milioane de lei din împrumut.
Pe lista de investiții cofinanțate din acest credit se mai numără construirea unei grădinițe pe strada Borviz (7 milioane de lei), reabilitarea şi refuncţionalizarea fostei clădiri a Băncii Naţionale Române, unde va fi amenajat Centrul de inovare „Design Bank” (5 milioane de lei), construirea unor sensuri giratorii pe DN13E (2,5 milioane de lei), amenajarea spațiilor pietonale din Inima Oraşului (2 milioane de lei); respectiv reabilitarea străzii Țigaretei (7 milioane de lei).
Cele mai mari sume din împrumut vor fi alocate pentru amenajarea unei parcări etajate pe strada Nicolae lorga (14,5 milioane de lei), construirea halei agroalimentare din strada Bánki Donát (15 milioane de lei); modernizarea străzii Jókai Mór, lucrare care va include și canalizarea menajeră și iluminatul public (12 milioane de lei); modernizare unor străzi în satul Coșeni (10 milioane de lei) și extinderea rețelei de drumuri și a rețelei de utilități publice în Parcul industrial (10 milioane de lei).
Potrivit legislației în vigoare, consiliile locale și județene pot aproba contractarea sau garantarea de împrumuturi interne sau externe pe termen scurt, mediu şi lung, pentru realizarea unor investiții publice de interes local, precum şi pentru refinanțarea datoriei publice locale.
(Ioana Ardeleanu)