Consiliul Județean Covasna va cofinanța amenajarea unor cantine în 17 școli din mediul rural incluse în programul național „Masă caldă”
Autoritățile județene au lansat un program de sprijinire a unităților de învățământ din mediul rural, în cadrul căruia vor cofinanța amenajarea unor săli de mese în școlile incluse în programul național „Masa caldă”. În total, 17 unități de învățământ din județ vor beneficia de câte 25 de mii de lei în vederea amenajării unor spații adecvate în care copiii să poată servi masa. În prezent, singura școală din mediul rural care are cantină este la Malnaș.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat că la ora actuală 4.763 de elevi din 19 școli covăsnene sunt incluși în programul finanțat de Guvern, deși unitățile de învățământ în care învață nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a le servi mâncare copiilor. Potrivit acestuia, autoritățile județene vor finanța cu 50% amenajarea acestor spații, iar autoritățile locale vor contribui cu restul sumelor.
„Pe plan național există programul Masa caldă în care anul acesta s-au inclus 19 școli din județul nostru, din care 18 din mediul rural, iar dintre acestea din urmă, 17 nu au spațiu adecvat pentru servirea mesei, deci degeaba candidează școala la programul național Masa caldă, dacă fizic nu poate să participe. Degeaba figurează la nivel național pe statistică, dacă fizic nu au voie să servească masa la școală. Am adus o hotărâre de Consiliu Județean astfel încât, împreună cu comunitatea locală, cu Consiliul Local, să dăm câte 25.000-25.000 de lei și să amenajăm în școala respectivă un spațiu pentru servirea mesei, așa cum trebuie. Este vorba despre o cofinanțare 50%-50%, noi nu dăm mai mult de 25.000 de lei, pentru că logica acestor programe este o cooperare cu comunitatea locală, să stimulăm comunitățile locale: dacă noi dăm cel puțin jumătate, să dea și ei. În foarte multe cazuri, ei au dat mai mult decât Consiliul Județean, iar asta este foarte important”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
Acesta a mai precizat că lista unităților de învățământ din județ beneficiare ale programului guvernamental a fost recent extinsă de la 7 la 19. Dintre școlile incluse în program, școala cu cei mai puțini beneficiari este cea din Moacșa (93 de elevi), iar cea în care sunt cei mai mulți beneficiari se află la Sânzieni (524 de elevi). Mâncarea va fi asigurată prin intermediul unor firme de catering.
„Din acest motiv am dorit să promovăm acest program, pentru ca primăriile să poată să își creeze din timp spațiile necesare conform standardelor, pentru a putea să vină copiii în condiții optime să mănânce la aceste cantine. Le trebuie apă, sunt niște criterii acolo”, a explicat vicepreședintele CJ Covasna, Henning László.
Acesta a mai explicat că, cel mai curând, elevii ar putea beneficia de acest program începând din anul școlar 2024-2025, având în vedere procedurile birocratice greoaie.
„Depinde și de bugetul aprobat la București. Acum s-au aprobat, în mare, niște cifre. Evident, trebuie aprobat buget special pentru fiecare județ în parte, în funcție de numărul de copii, la propunerea Ministerului Educației. După ce se aprobă aceste bugete și primește fiecare comună bugetul respectiv, pot fi demarate licitațiile. Trebuie să apară și într-o Hotărâre de Guvern sau într-un Ordin al ministrului Educației lista efectivă a acestor unități. Anul ăsta în niciun caz, noi sperăm că din toamnă, dar există o altă problemă: licitațiile. În unitățile de învățământ unde sunt 90 de copii evident că licitațiile sunt mult mai simpliste, evident că ei pot să înceapă din septembrie. În unitățile unde sunt peste 500 de elevi, suma fiind foarte mare, evident că licitațiile sunt mult mai complicate, s-ar putea să dureze 2-3 luni, și numai după ce se termină licitațiile respective se poate da această masă caldă. Din acest motiv, vor fi decalaje de la o unitate de învățământ la alta”, a mai spus Henning László.
De la 1 ianuarie, programul „Masa caldă” derulat de Guvern s-a transformat în programul „Masă sănătoasă”, însă, potrivit Euronews.ro, banii sunt insuficienți pentru a le asigura elevilor mâncarea. În ciuda scumpirilor, suma alocată pentru fiecare elev a rămas aceeași ca și anul trecut, respectiv 15 lei pe zi. Cu toate acestea, numărul instituțiilor de învățământ din țară incluse în acest program s-a dublat față de anul trecut, ajungând la aproape o mie. Bugetul alocat este de 1,2 miliarde de lei.
(Ioana Ardeleanu)