Ştiri locale

Consiliul Judeţean Covasna s-a alăturat proiectului „Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii 2021”

Sfântu Gheorghe candidează – împreună cu oraşele Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni şi în parteneriat cu cele două consilii judeţene Harghita şi Covasna – pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii” în anul 2021 şi prin aceasta doreşte să reprezinte zona şi respectiv întreaga Românie, pe harta culturală a Europei.

În cadrul şedinţelor extraordinare de vineri, Consiliile judeţene Harghita şi Covasna au decis să se alăture proiectului „Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii” şi, prin participarea celor două centre de cultură judeţene, să acorde sprijin municipiului Sfântu Gheorghe pentru înfiinţarea Asociaţiei „Terra Siculorum 2021 Egyesület” care are ca scop susținerea candidaturii Municipiului Sfântu Gheorghe la titlul de „Capitala Europeană a Culturii” pentru anul 2021 în România, precum şi pregătirea şi susţinerea, la toate nivelele, a proiectelor care vor contribui la realizarea programului i2021 Sfântu Gheorghe – „Capitală Europeană a Culturii în 2021”.

Publicitate

La şedinţă a fost prezent şi primarul Antal Árpád care a prezentat regulamentul de procedură al competiţiei. Acesta a spus că, în 2021, România și Grecia sunt țări partenere pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, ambele având câte un oraș ce va purta acest titlu. În 2021, titlul de Capitală europeană a culturii se va acorda şi unui oraş din ţările candidate şi potenţial candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Pentru atingerea scopului final, programul municipiului Sfântu Gheorghe îşi propune ca principale obiective: o mai bună cunoaştere şi înţelegere a identităţilor individuale şi comunitare, reducerea tensiunilor generate de diferenţele de identitate şi de nesuportarea, neînţelegerea şi neacceptarea acestora, consolidarea libertăţii individuale şi comunitare, respectiv a coeziunii sociale, prin intermediul artei şi a culturii.

Primarul a subliniat faptul că, în urma implementării proiectului, cetăţenii vor ajunge mai aproape de înțelegerea propriei lor identități și de acceptarea altor identități, la nivel local, regional, național și la nivel european, prin aceasta rezultând o societate mai deschisă, mai primitoare, mai energică şi mai puternică, o societate care se va cunoaşte mai bine pe ea însăşi şi va fi capabilă să se arate într-un mod mai articulat.

Aportul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna la capitalul asociaţiei este de 1.000 lei, iar cuantumul cotizaţiei anuale a membrilor este de 100 mii lei.

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Publicitate
banner we radio