Consiliul Judeţean Covasna reia demersurile pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a Galeriei de Artă din Sfântu Gheorghe
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a reluat demersurile pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a Galeriei de Artă „Gyarfas Jeno” din Sfântu Gheorghe, începute în urmă cu aproape 12 ani.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că Galeria de Artă, aflată în clădirea Bazarului din centrul municipiului, a fost inclusă în anul 2012 într-un program pilot al Ministerului Culturii de consolidare şi restaurare a monumentelor istorice, dar, din anumite motive, lucrările nu au fost terminate.
Pentru a ieşi din impas, Consiliul Judeţean va organiza, în scurt timp, o licitaţie publică în vederea desemnării unei firme care să finalizeze acest proiect.
„Această galerie este nu numai o bijuterie a municipiului Sfântu Gheorghe, ci o clădire emblematică a judeţului, dar de ani de zile am rămas cu o lucrare pe jumătate făcută. A fost o lucrare pornită, executată, finanţată de Institutul Naţional al Patrimoniului din subordinea Ministerului Culturii. Au renunţat pentru că au desfăcut contractul, au reziliat contractul de execuţie cu firma respectivă, iar noi am rămas cu o clădire executată pe jumătate. A trebuit să comandăm prima dată expertiză, să vedem ce s-a făcut, ce nu s-a făcut cum trebuie, iar după aceea au venit normative noi din direcţia pompierilor, a ISU. Deci ne-am lovit de milioane şi milioane de probleme, dar în fine am ajuns acum la faza în care am putut stabili exact suma pe care o să o punem pe SEAP, pentru că o să fie o licitaţie publică de a finaliza aceste lucrări”, a declarat Tamas Sandor.
Proiectul de reabilitare a Galeriei de Artă „Gyarfas Jeno” din Sfântu Gheorghe, aflată în subordinea Muzeului Naţional Secuiesc şi a Consiliului Judeţean Covasna, prevedea atât reabilitarea spaţiului, cât şi modernizarea sistemului de iluminat, a sistemului de alarmă şi antiefracţie, dotarea cu sistem de supraveghere cu camere video, realizarea sistemului de ventilaţie şi amenajarea unor spaţii expoziţionale modulare.
Galeria de Artă deţine valoroase colecţii de sculptură, pictură şi grafică din secolele XIX-XX. La înfiinţarea sa, în anul 1879, colecţia de artă plastică a Muzeului Naţional Secuiesc număra 137 de tablouri donate de Zathurecky Emilia, fondatoarea instituţiei, iar în timp colecţia s-a îmbogăţit prin alte donaţii ori achiziţii. Însă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 1.500 de obiecte de artă au fost distruse.
Expoziţia de bază a Galeriei, intitulată „Panteon”, conţine lucrări ale artiştilor plastici născuţi în zonă, printre aceştia numărându-se Barabas Miklos, Gyarfas Jeno, Hans Mattis-Teutsch, Baasz Imre şi Plugor Sandor.