Ştiri locale

Consiliul Județean Covasna mai face un pas pentru transformarea Castelul Mikó din Olteni în Muzeu Ecvestru Secuiesc

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, vineri, încheierea unui acord de parteneriat cu autoritățile locale din comuna Bodoc, în vederea participării la apelul de proiecte finanțate din fonduri europene în cadrul PNRR, pentru reabilitarea Castelului Mikó din Olteni și transformarea acestuia în Muzeu Ecvestru Secuiesc.

Conform acordului, transmis către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul proiectului vor fi reabilitate clădirea castelului și piscina, aflate în proprietatea comună a celor două părți, urmând ca amplasamentul să cuprindă spaţii de cazare, precum şi o crescătorie de cai.

Publicitate

„Județul Covasna a depus proiectul Reabilitarea Castelului Mikó în cadrul apelului de proiecte Pilonul IV – Coeziunea Socială și Teritorială, Componenta C11 – Turism și Cultură, Investiția I1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Modernizarea/reabilitarea siturilor turistice, finanțat din fondurile europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (…) Contribuția financiară a Județului Covasna pentru cheltuielile neeligibile este de 100%, iar pentru Comuna Bodoc 0%. În ceea ce privește cheltuielile eligibile, acestea sunt acoperite 100% din asistența financiară nerambursabilă solicitată din PNRR”, se arată în Referatul pentru aprobarea acordului de parteneriat.

Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, a fost construit în anul 1827 de groful Mikó Miklós, și este considerat monument istoric de o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna. Datorită picturilor realizate pe pereții interiori ai camerelor, care surprind scene din viaţa socială sau evocă scene din războiul napoleonian, castelul este unic în Transilvania.

Construcția a fost restituită urmaşilor grofului Mikó Miklós în anul 2007, iar aceștia l-au vândut în 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Bodoc pentru suma de 250.000 de euro.

Timp de câțiva ani, în incinta castelului a funcționat Centrul de plasament pentru copii nr. 6 din Olteni, care a fost închis anul trecut, iar în locul acestuia au fost construite 3 case de tip familial, dintre care una la Întorsura Buzăului pentru 12 copii, şi două la Târgu Secuiesc pentru 24 de copii.

Potrivit autorităților județene, în prezent, imobilul se află într-o stare avansată de degradare și impune intervenții de conservare, urmate de restaurarea și punerea în valoare atât ca monument istoric, cât și din punct de vedere turistic.

În cadrul lucrărilor, vor fi restaurate integral picturile de pe pereții a cinci săli, elementele din lemn, sobele, și fațadele, iar castelul va deveni o anexă a Muzeului Național Secuiesc, fiind transformat în Muzeu Ecvestru.

Valoarea totală a investiției este de 18,3 milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane de lei vor fi asigurați prin PNRR.

Conform acordului de parteneriat încheiat la finalul săptămânii trecute, părțile se obligă să mențină proprietatea imobilului modernizat și reabilitat, dar și natura activității pentru care s-a acordat finanțare, pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la data efectuării plății finale, respectiv  să asigure exploatarea și întreținerea în această perioadă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio