Consiliul Concurenței anchetează cele mai puternice bănci din România în legătură cu evoluția ROBOR
Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă legată de evoluţia dobânzilor în lei și investighează dacă băncile din România s-au înţeles între ele pentru a stabili indicele ROBOR. În cursul zilei de marți au avut loc controale inopinate la 10 cele mai importante bănci de pe piaţă, care stabilesc valoarea ROBOR. Inspectorii au cerut acces la bazele de date, întrucât suspectează că băncile s-au înțeles să crească ratele românilor. Este vorba despre Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.
O investigație similară a fost declanșată de Consiliul Concurenței și în 2008, după ce BNR acuzase mai multe bănci că „au atacat leul”. Două bănci au fost atunci amendate, dar decizia a fost atacată, iar uneia i s-a anulat sancţiunea, în timp ce pentru cealaltă s-a redus la jumătate.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.
„Dacă preţul, așa cum este el, mare, mic, rezultă din forţele pieţei, din punct de vedere concurenţial este ok. Nu înseamnă că este bine din punctul de vedere al consumatorului, poate fi greu de suportat, dar nu înseamnă că este anticoncurenţial. Noi verificăm dacă sunt acţiuni concurenţiale, dacă sunt înţelegeri între actorii de pe piaţă. E foarte important de spus: creşterile de preţ nu sunt automat un lucru anticoncurenţial. Ele pot fi justificate de anumite evoluţii economice. Ce este ilegal și incorect este să faci lucruri peste, să profiţi de un anumit context economic ca să creşti preţuri. Altfel, sunt momente când sunt crize, iar în unele crize preţurile cresc. Să crească preţul este un lucru greu pentru consumatori, dar nu este ilegal”, a spus preşedintele Concurenţei, citat de economica.net.
Întrebat ce riscă băncile dacă se va dovedi că s-au înțeles pentru creșterea ROBOR, el a răspuns că orice companie care încalcă Legea concurenţei riscă o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.
Și românii cu credite legate de IRCC vor simţi în curând o creştere-şoc a dobânzilor
“IRCC este încă la un nivel mic. Şi eu am trecut la IRCC. Până acum am dormit în front şi am rămas la ROBOR, abia în primăvară am trecut la IRCC, dar IRCC va ajunge şi el la nivelul acesta peste câteva luni şi, evident, să creşti de la dobânzi de 5% la 8-9% va fi un şoc , a spus preşedintele Consiliului.
Toate ratele bancare s-au scumpit, după ce ROBOR la 3 luni a depășit 8%, iar IRCC a ajuns la 4,06%, majorările fiind de peste 1.000 de lei, în unele cazuri, într-un singur an.
ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al indicelui în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse“ să plaseze depozite celorlalţi participanţi.
BNR a afişat marţi un ROBOR la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%. În acelaşi timp, rata de politică monetară este de 6,25%.
La începutul lunii august, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat că băncile „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie.
Dacă suspiciunile Consiliului Concurenței se confirmă, clienţii băncilor ar putea primi despăgubiri.