Ştiri locale

Conducerea Spitalului Judeţean, un nou apel la vaccinare şi respectarea măsurilor anti-pandemie

Situaţia epidemiologică este critică, iar majoritatea pacienţilor care ajung la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe sunt în stare gravă, afirmă managerul unităţii medicale, András-Nagy Róbert, care a precizat într-o conferinţă de presă că numărul prezentărilor la Urgenţă în cazul pacienţilor testaţi pozitiv Covid-19 a crescut, media fiind de 20 de cazuri pe zi.

Acesta a făcut un nou apel către locuitorii judeţului Covasna să ia în calcul vaccinarea, ca principală metodă de protecţie în faţa virusului, dar şi să respecte în continuare măsurile de protecţie pentru limitarea răspândirii infecţiilor.

Publicitate

„Fac un nou apel către locuitorii judeţului, să evalueze situaţia personală şi să ia în calcul posibilitatea vaccinării, respectiv să respecte măsurile de protecţie: purtarea măştii, evitarea spaţiilor aglomerate, evitarea acelor evenimente unde riscul de infectare este destul de mare”, a spus András-Nagy Róbert.

Managerul a mai precizat că în perioada următoare unitatea medicală va trece printr-un nou proces de reorganizare, urmând ca secţiile de Ortopedie şi Chirurgie să fie comasate într-una singură, pentru creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor Covid-19.

„Ne pregătim să deschidem noi paturi pentru asistenţa medicală Covid, intenţia este să comasăm în zilele următoare secţiile chirurgicale: ortopedia şi chirurgia, ca să putem avea încă o secţie cu 15-20 de paturi. Va trebui să facem o analiză în acest sens, pentru a putea creşte numărul de paturi cu destinaţia tratării pacienţilor Covid. În momentul de faţă este o situaţie critică epidemiologică, majoritatea pacienţilor care ajung la noi sunt în stare gravă, numărul de prezentări la Urgenţă a pacienţilor cu test pozitiv a crescut, media pe săptămâna trecută este de 20 de pacienţi Covid pe zi. Este bine, pentru că acesta a şi fost îndemnul nostru, ca pacienţii să se prezinte din timp, ca să nu ajungă presiunea pe spital atât de mare”, a mai spus managerul.

În ceea ce priveşte afecţiunile non-Covid, acesta a amintit că unitatea medicală permite în continuare intervențiile chirurgicale și internarea cazurilor care nu pot fi amânate, decizia fiind luată pentru fiecare pacient în parte, de către medicul specialist care va stabili dacă pacientul poate fi reprogramat pentru operație sau cazul reprezintă o urgență.

„Reorganizările de secţii, de personal, detaşările de pe o secţie pe alta au această consecinţă clară: asistenţa medicală pe partea non-Covid trebuie temportizată, iar în situaţiile justificate pacienţii se pot interna. În momentul în care pacientul se prezintă la medicul specialist, iar acesta din urmă decide că poate fi temporizat, atunci există această posibilitate. Întotdeauna recomandările sunt făcute în aşa măsură încât se ia în vedere starea pacientului. În metodologia noastră am stabilit şi le-am lăsat în special medicilor din Policlinică această posibilitate de a interna şi în Policlinică, prin circuitul stabilit, adică prin Urgenţă. Această posibilitate există şi va exista şi în continuare. Din punctul de vedere al pacientului, problema lui este cea mai mare şi trebuie rezolvată, însă specialiştii trebuie să prioritizeze aceste cazuri (…) Nu am stabilit o limită a pacienţilor care au voie să se internezeprimim câte cazuri este nevoie, pentru că nu pot să îi spui unui pacient cu aritmie gravă să se ducă acasă pentru că e pandemie. Dacă este nevoie să se interneze 20 persoane la cardiologie atunci atâtea vor fi, dar este o selecţie. Justificarea medicală trebuie să o aibă medicul, el vede pacientul şi el ia această decizie în funcţie de starea pacientului”, a mai explicat managerul.

În prezent, în Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe sunt internaţi 3 pacienţi suspecţi şi alţi 77 diagnosticaţi cu Covid-19, printre care şi doi bebeluşi, unul în vârstă de numai 16 zile.

97% dintre pacienţii testaţi pozitiv au forme grave ale bolii şi necesită oxigenoterapie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate