Ştiri locale

Conducerea Spitalului Județean Sfântu Gheorghe: „Ne pregătim pentru un nou val al pandemiei după sărbători”

Raportările zilnice din ultima perioadă au indicat o scădere semnificativă a cazurilor de coronavirus în toată țara, ceea ce a dus și la scăderea ratei de incidență și, implicit, la ridicarea unora dintre măsurile suplimentare impuse în scenariul roșu.

Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert, spune că există pericolul ca odată cu „relaxarea” restricțiilor și apropierea sărbătorilor de iarnă, populația să nu mai țină cont de recomandările autorităților.

Publicitate

Acesta se teme că am putea asista la o situație similară cu cea din vară, când cazurile de Covid-19 s-au înmulțit după vacanță, și le recomandă covăsnenilor să aibă grijă în continuare unii de alții și să evite petrecerile de Crăciun și Revelion cu mulți invitați.

„La întrebarea dacă ne pregătim pentru un nou val după perioada sărbătorilor, răspunsul este: da! și sper să nu am dreptate. Personal am constatat acest lucru umblând de la o ședință la alta, mergând acasă, locuitorii au văzut că și la nivel național și la nivel județean au scăzut aceste cifre, dar scăderea aceasta nu înseamnă că nu mai trebuie să respectăm absolut nimic. Trebuie să avem grijă în continuare și să nu uităm că vin două evenimente, două sărbători când tindem să uităm de griji, de probleme, și să ne distrăm, ceea ce este normal într-o situație normală. În momentul de față, recomandarea și mesajul către populație este să aibă grijă în continuare unii de alții și să evite locurile aglomerate, chefurile cu câteva zeci de persoane”, a declarat Andras-Nagy Robert.

„Numai afișând un comportament civilizat putem să evităm un nou val care să afecteze iar activitatea spitalului”

Săptămâna trecută, într-un răspuns la solicitarea We Radio, Prefectura Covasna transmis că o posibilă explicație pentru numărul redus de teste realizate în ultima perioadă este faptul că au fost solicitări puține.  

Pe de altă parte, managerul spitalului susține că cel puțin în județul Covasna numărul testelor pentru depistarea Covid-19 nu a scăzut foarte mult, comparativ cu alte luni.

„Este o veste bună că în preajma sărbătorilor scade numărul de îmbolnăviri, chiar constatând că numărul de teste nu a scăzut semnificativ. Cel puțin în județ, la noi în spital, numărul de teste nu a scăzut substanțial. Este adevărat că nu a fost cerere, este și asta o consecință a scăderii testelor. Ideea este că în continuare trebuie să avem grijă, pentru că virusul există între noi și numai afișând un comportament civilizat putem să evităm un nou val care să ne afecteze iar și activitatea noastră ca spital, dar și activitatea noastră de cetățeni și să nu ajungem înapoi la starea din noiembrie. Sunt două evenimente și cred că nu se întâmplă nimic dacă petrecem acasă împreună cu familia, într-un cerc foarte restrâns. De noi depinde dacă sau cum vor mai funcționa școlile, grădinițele, și toate consecințele care au fost până în momentul de față. Trebuie o responsabilitate civică și în continuare!”, a declarat Andras-Nagy Robert.

Cât despre faptul că în această perioadă magazinele au fost asaltate de cumpărători, acesta spune că dacă populația ar face cumpărături din timp și nu ar lăsa goana după cadouri și cele necesare pentru mesele de Crăciun pe ultima sută de metri, ar fi evitate aglomerările și, implicit, ar scădea riscul răspândirii infecțiilor.

„Legat de cumpărăturile de Crăciun, erau zile în care puteau fi făcute, adică și pe 21 decembrie se puteau face, și pe 22, și astăzi, deci nu e neapărat ca în dimineața zilei de 25 decembrie să aglomerăm toate magazinele ca să cumpărăm cadourile uitate, sau alimentele pe care să le punem pe masa de Crăciun. Aceeași chestiune este valabilă și pentru Revelion”, a mai subliniat Andras-Nagy Robert.

Miercuri, în județul Covasna, incidența cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele două săptămâni a coborât la 1,08 la mia de locuitori.

Numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei a crescut la 4.868, fiind depistate încă 13 cazuri noi, iar numărul persoanelor vindecate a ajuns la 4.345.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio