Ştiri locale

Conducerea Spitalului Județean, mesaj în pragul sărbătorilor: „La mulți ani! Un an nou fericit! Dar purtați totuși masca de protecție măcar în spațiile aglomerate!”

Autoritățile au decis să relaxeze o parte dintre măsurile antipandemie odată cu scăderea cazurilor de Covid-19 din ultima perioadă, astfel că în noaptea de Crăciun şi de Revelion nu vor fi restricții referitoare la ora de funcționare a restaurantelor și cafenelelor, însă acestea vor funcționa la 50% din capacitatea localului, iar clienților li se va solicita certificatul verde.

În spațiile publice deschise neaglomerate masca de protecție nu mai este obligatorie, iar persoanele nevaccinate pot circula liber la orice oră. În aceste condiții, medicii se așteaptă la o explozie de infectări după perioada sărbătorilor.

Publicitate

Într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a făcut apel la responsabilitatea oamenilor, subliniind că doar prin respectarea măsurilor individuale de protecție se va putea evita o nouă supraaglomerare a spitalelor.

„Nu trebuie să uităm că am trecut de două perioade foarte grele: valul 4 și valul 3. A fost o presiune enormă și pe noi, pe sistemul sanitar, dar și pe locuitori, și cred că dacă avem grijă unul de celălalt și ne comportăm cu un simț civic anume, atunci poate că următoarea perioadă va fi mai ușoară din toate punctele de vedere. Este foarte ușor să acuzi spitalul că primește doar pacienți Covid, sau că sunt amânate operațiile, dar mai bine ne gândim ce putem face ca aceste operații să se realizeze în timp, ce putem face ca presiunea pe spitale să nu fie atât de mare, pentru că noi avem obligația de a asigura asistența medicală și pentru pacienții Covid și pentru cei non-Covid. Trebuie să primim cetățenii care au probleme medicale și vin la spital, și au fost perioade foarte grele în care a trebuit să alocăm o clădire întreagă doar pacienților Covid-19, în condițiile în care și celelalte spitale au avut pacienți internați. Dacă toată lumea are o atitudine responsabilă față de societate cred că perioada următoare va fi mai ușoară. Dacă cineva vrea să facă un bine altora, atunci acum are ocazia, printr-un comportament civilizat, care să aibă un impact asupra societății, pentru că până la urmă asta contează”, a spus managerul spitalului.

În ceea ce privește decizia autorităților de a relaxa restricțiile, în ciuda faptului că majoritatea țărilor Europene înăspresc măsurile de protecție anti-Covid, directorul medical al spitalului, dr. Roşu Mátyás, a declarat că, în parte, decizia este de înțeles în condițiile există și o presiune din partea societății civile.

„Au decis specialiștii în epidemiologie, în sănătate publică, ei știu mai bine cum trebuie procedat în aceste situații, noi nu suntem specialiști în așa ceva. În parte, pot să înțeleg și acest lucru: vin sărbătorile, anul trecut nu am avut sărbători, este o presiune și din partea societății, dar ar trebui în continuare respectate distanțarea fizică și portul măștii de protecție. Măsurile de protecție individuale trebuie să fie respectate iar oamenii să fie un pic mai atenți. Ne așteptăm să crească numărul de infectări după sărbători”, a spus dr. Roşu Mátyás.

Acesta a avut și un mesaj pentru locuitorii județului, pentru ca aceștia să treacă cu bine peste perioada sărbătorilor de iarnă și să se ferească de infectări: „La mulți ani! Un an nou fericit! și purtați mască de protecție totuși, măcar în spațiile aglomerate! Dacă se vor ține întruniri de Anul Nou, chiar și în piețe, oamenii ar trebui să poarte mască și să aibă totuși grijă, să se păstreze distanțarea fizică, mai ales că avem varianta nouă Omicron care se spune că este mult mai infecțioasă decât celelalte variante. Măsurile de protecție despre care tot vorbim de doi ani de zile sunt valabile în continuare și ar fi bine să le respectăm”.

Rata de incidență a cazurilor de Covid-19 în județul Covasna a continuat să scadă în ultimele zile ajungând, miercuri, la 0,6 la mie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio