Ştiri locale

Comuna Cernat a rămas fără primar

Ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului comunei Cernat, Bölöni Dávid, după ce acesta a fost condamnat de instanţă la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar ce vizează accesarea fondurilor europene, a fost semnat marţi de prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Sebastian Cucu a declarat că, în urma pronunţării sentinţei definitive de către Curtea de Apel Braşov, a primit un referat din partea secretarului Primăriei comunei Cernat în baza căruia a emis, conform procedurii, ordinul de încetare a mandatului.

Publicitate

Prefectul a mai menţionat că atribuţiile funcţiei de primar vor fi îndeplinite de actualul viceprimar.

„Deocamdată alegerile nu sunt pe tapet, să spunem aşa, pentru că există o perioadă de contestare a ordinului pe care noi l-am comunicat”, a spus Cucu.

Primarul comunei Cernat, Bölöni Dávid, a fost trimis în judecată în luna decembrie a anului trecut de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

Acesta a fost acuzat că ar fi folosit sau prezentat cu rea-credinţă documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

„În perioada 2008-2009, inculpatul Bölöni Dávid, în calitate de primar al comunei Cernat, judeţul Covasna, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de 738,06 ha păşune, teren pe care nu l-a utilizat în realitate, acesta fiind încredinţat spre utilizare mai multor fermieri, care l-au folosit efectiv şi au plătit taxele de păşunat aferente. Primăria Cernat nu a notificat APIA cu privire la încheierea acestor contracte, aşa cum avea obligaţia”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Potrivit sursei citate, cu ocazia procedurilor de control administrativ, pentru justificarea utilizării terenurilor în cauză, Bölöni Dávid a depus mai multe documente în care se arată, în mod nereal, că pentru suprafeţele pentru care a solicitat fonduri nerambursabile, în anul 2008 nu s-au încheiat contracte de arendă, concesiune, închiriere etc. şi nu s-au încasat taxe de păşunat.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauza penală cu suma de 312.289,82 lei, care, ulterior, a fost achitată integral de partea responsabilă civilmente, respectiv Primăria comunei Cernat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, iar instanţa l-a condamnat pe Bölöni Dávid la un an şi 4 patru luni de închisoare cu suspendare, sentinţă fiind menţinută, în luna septembrie, de Curtea de Apel Braşov.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio