Ştiri locale

Colinde şi obiceiuri de iarnă, prezentate în cadrul Festivalului „Crăciunul la români” de la Sfântu Gheorghe

Peste 15 formaţii folclorice şi grupuri de colindători din ţară şi din Republica Moldova vor participa la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, care va avea loc săptămâna viitoare la Sfântu Gheorghe.

„Avem bucuria de a primi opt ansambluri, grupe de colindători din ţară, un ansamblu din Raionul Cahul, Republica Moldova şi şapte din judeţul nostru (…) Ne propunem să păstrăm şi să promovăm în continuare tradiţiile populare, costumul popular, folclorul autentic, obiceiurile de iarnă din Ajun până la Bobotează”, a declarat preşedintele Fundaţiei Mihai Viteazul, Maria Peligrad, organizatoarea evenimentului.

Festivalul se va desfăşura în perioada 9-15 decembrie, iar în primele patru zile vor avea loc o serie de miniconcerte de colinde susţinute de copii de la mai multe unităţi de învăţământ din oraş la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

„Vom avea marea bucurie de a asculta glasurile a 660 de preşcolari şi şcolari din ciclul primar de la grădiniţele şi şcolile din municipiu şi împrejurimi”, a menţionat Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, vineri seara, este programat un recital de colinde la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, iar sâmbătă, începând cu ora 10,00, la Catedrala Ortodoxă din municipiu vor avea loc prezentarea tuturor formaţiilor invitate şi un scurt concert de colinde, urmate de o paradă a portului popular în centrul municipiului, precum şi un spectacol de colinde şi obiceiuri de iarnă în Piaţa Mihai Viteazul.

Conform tradiţiei, formaţiile invitate vor colinda apoi mai multe instituţii publice, asociaţii şi firme din Sfântu Gheorghe.

Spectacolul de gală va avea loc de la ora 15:00 în sala de sport a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” şi va fi urmat duminică, de la ora 12:00, de o reprezentaţie la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc.

„Spectacolul de gală a arătat întotdeauna măiestria artiştilor, bogăţia şi varietatea folclorului nostru, frumuseţea şi originalitatea costumelor, a măştilor, dansul căpriţelor, căluţilor, urşilor, precum şi pocnetul bicelor sau buhaiul pluguşorului. (…) Suntem fericiţi că putem crea o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă şi dărui bucurie inimilor spectatorilor”, a declarat Maria Peligrad.

Festivalul are ca scop păstrarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă ale românilor, iar intrarea la toate spectacolele este gratuită.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio