Meteo

Cod Galben de furtuni, grindină și vijelii în 18 județe din ţară, inclusiv Covasna

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care vizează 18 județe ale țării, printre care și județul Covasna.

Atenționarea este valabilă luni, 13 iunie, în intervalul orar 12:00 –  22:00.

Publicitate

„În intervalul menționat, local în zona de munte, în Oltenia, Muntenia și Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul țării, cu o probabilitate mai mare în sud și centru”, au transmis meteorologii.

În iunie au fost emise deja 159 de avertizări nowcasting

În primele 12 zile din luna iunie meteorologii au emis deja 159 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roșu, 85 cod portocaliu și 72 cod galben. Se menține astfel tendința din luna anterioară, în care s-a constatat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, că a crescut intensitatea fenomenelor meteorologice severe.

Meteorologii avertizează că mai multă căldură în sistem climatic asociată cu o cantitate mai mare de umezeală generează fenomene meteo severe.

Iunie e cea mai ploioasă lună din an, cu o cantitate medie de precipitații de 80 – 90 litri pe metru pătrat. Cele mai multe ploi sunt la munte și la câmpie, unde caracterul torențial este semnificativ.

Publicitate
banner we radio