Ştiri

CNSU: Perioada de carantină se reduce la 5 zile pentru vaccinați și 10 pentru nevaccinați. Stau în carantină și contacții vaccinați

Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină 5 zile, iar cele nevaccinate – 10 zile, potrivi unei hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ COVID-19.

Până acum, românii vaccinați nu stăteau în carantină dacă erau contacți ai unor persoane infectate cu COVID-19.

Publicitate

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că măsura de reducere a perioadei se aplică și celor care au primit deja decizia de a intra în carantină.

Directorul INSP a anunțat că se va modifica și perioada de izolare a persoanelor infectate cu COVID la 7 zile pentru vaccinați și 10 zile pentru nevaccinați.

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, odată cu hotărârile guvernului pentru prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

Principalele puncte ale hotărârii CNSU:

 • a. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;
 • b. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
 • c. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute la lit. a și b.
 • d. Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;
 • f. Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor prevăzute la lit. a și b;
 • g. Menținerea celorlalte măsuri în vigoare la această data referitoare la carantina persoanelor și excepțiile de la această măsură;

Descarcă AICI hotărârea CNSU.

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală.

De asemenea, sunt scutiți ce carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

De asemenea, carantina nu se aplică mai multor categorii de angajați.

Pentru cei care vin din afara UE, sunt scutiți de carantină cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

 • Reducerea carantinei de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea carantinei la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală.
 • Intră în carantină contacții direcți ai persoanelor confirmate cu Covid, în funcție daca sunt vaccinați sau nu.
 • Excepție de la carantină pentru personalul navigant și pentru personalul care lucrează pe platforme fixe.
 • Dacă cineva a intrat ieri în țară și a primit decizie de carantină de 10 zile și este vaccinat sau trecut prin boală, carantina scade la 5 zile. Se aplică regulile cu momentul publicării hotărârii.

Principalele declarații ale Adrianei Pistol:

 • Persoanele vaccinate sau au fost bolnave în ultimele 6 luni au un anume grad de protecție prin imunitatea dobândită, astfel că perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. De aceea am hotărât că 5 zile sunt suficiente pentru carantină.
 • Nu vorbim de persoane bolnave, care intră în izolare 7 zile. Izolarea se aplică persoanei pozitive, care este vaccinată sau a fost bolnavă. Ea va sta în izolare 7 zile.
 • Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase contact direct cu caz confirmat, fie sosesc din zonele roșii sau alte țări.
 • Persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate 10 zile, dacă forma de îmbolnăvire este ușoară – medie. Pentru formele severe, este evident că vor fi spitalizate cât e necesar.
 • Hotărârea CNSU se ocupă de carantinare. La izolare, este reglementat de Ministerul Sănătății. Ordinul a fost modificat și așteaptă să fie publicat. Nu sunt prevăzute teste la ieșirea din carantină.
 • Omicron are o perioadă de incubație mai mică. Dacă după 5 zile, persoana respectivă contact direct rămâne sănătoasă, șansele ca ea să se mai îmbolnăvească sunt foarte mici.
Publicitate
banner we radio