Ştiri locale

Clubul Sepsi OSK va prepara zacuscă la Festivalul Taste of Transylvania din acest an

Organizatorii festivalului gastronomic Taste of Transylvania, care se va desfăşura în perioada 12-15 septembrie în satul de vacanţă Boroş, comuna harghiteană Lunca de Sus, au făcut publice câteva dintre noutățile ediției din acest an. Pe lângă concursurile gastronomice, vor avea loc o serie de programe culturale, proiecții de filme de animație, jocuri pentru copii, ateliere de făcut paste și expoziții, iar printre artiștii invitați se numără formațiile rock Sarmalele Reci și Bagossy Brothers Company.

La eveniment vor lua parte și membrii echipei de fotbal Sepsi OSK, înscriși împreună cu echipa Progym din Gheorgheni, reprezentanți ai organizațiilor Crucea Roșie și Caritas, dar și ai altor ONG-uri, care vor participa la un concurs caritabil de preparat zacuscă.

„Festivalul Taste of Transylvania se extinde! Iată noutățile ediției 2024: concerte și petreceri susținute de Boban Marković Orkestar, Bagossy Brothers Company, Pál István Szalonna és Bandája, Sarmalele Reci, iar atmosfera de noapte va fi asigurată de câte un DJ. Vor fi programe culturale destinate familiilor: filme cu temă culinară, în parteneriat cu Institutul Liszt Ferenc din București, la Șura Pro Economica; proiecții de animații și casă de joacă Legendarium, jocuri populare pentru copii, ateliere de făcut paste, expoziția lui Dávid Botond intitulată Geofolk. Procese de gătit tradiționale la Mama’s Hill (zacuscă, hurut și vinete), preparare de zacuscă cu scop caritativ: membrii echipei Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe, cei ai echipei Progym din Gheorgheni, împreună cu reprezentanții de la Crucea Roșie Română, de la Caritas și de la alte ONG-uri; concursul bucătarilor profesioniști și casnici: se vor pregăti aceleași mâncăruri în paralel, în cadrul programului Bucuria în bucate. Vom avea Champagne Bar la Apahavas, programe pentru arderea caloriilor: cules de cartofi și alergare în grup, în parteneriat cu Running Festival Miercurea Ciuc (…) Urmăriți-ne în continuare, pentru că vom comunica și mai multe noutăți în curând!”, transmit organizatorii evenimentului.

Vizitatorii vor avea la dispoziție transport cu trenul „Coroana” – Taste of Transylvania Express, asigurat de Căile Ferate ale Ungariei, și vor avea posibilitatea de a se caza la locuitorii din Lunca de jos, în cadrul programului „Cazare la casă”.

Biletele pentru cele 4 zile de Festival pot fi achiziționate de AICI.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului, ajuns în acest an la a treia ediție, este deschiderea unor noi capitole în cultura gastronomică transilvană, redescoperirea tradițiilor și salvarea moștenirii de la dispariție. Participanții pot utiliza doar ingrediente specifice zonei, existând și o listă de ingrediente interzise, cum ar fi: fructele de mare, fructe şi legume exotice, avocado-ul şi orice ingredient care nu este specific sau tradiţional în Transilvania.

Amintim că la ediția de anul trecut, printre cei 22 de expozanți s-au numărat și 6 localuri din județul Covasna, respectiv Szikra (Sfântu Gheorghe), GastroLab Restaurant & Terrace (Balvanyos), INdiVINO (Sfântu Gheorghe), Orka (Sfântu Gheorghe), Fabrica de brânzeturi Arkäse (Arcuș) și B The Hotel (Sfântu Gheorghe). Programul evenimentului a cuprins și cel mai mare spectacol cu drone din România (peste 300 de drone), iar printre cei 40 de speakeri invitați s-a numărat și István Veres, originar din Târgu Secuiesc, primul maestru bucătar cu stea Michelin din România și cel mai tânăr chef din estul Europei care a primit această distincţie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio