CJ Covasna va elabora hărți de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren pentru 23 de localități din județ
Cele 5 orașe ale județului Covasna și alte 21 de localități vor avea hărți de risc natural pentru cutremure, respectiv pentru alunecări de teren, pentru elaborarea cărora Consiliul Județean Covasna și Ministerul Dezvoltării vor aloca, fiecare, câte o finanțare în valoare de 605.000 lei.
Astfel, pentru municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, respectiv orașele Baraolt, Covasna și Întorsura Buzăului se vor elabora hărți de risc pentru cutremure, în vreme ce pentru comunele Barcani, Sita Buzăului, Bățani, Bodoc, Brăduț, Brețcu, Hăghig, Ilieni, Lemnia, Malnaș, Poian, Sânzieni, Turia, Valea Crișului, Vâlcele, Vârghiș, Zagon și Valea Mare vor fi întocmite hărți de risc pentru alunecări de teren. De asemenea, pentru orașele Baraolt, Covasna și Întorsura Buzăului vor fi întocmite și hărți de risc pentru alunecări de teren.
Marți, în ședința ordinară a CJ Covasna, vicepreședintele Jakab István – Barna a explicat că documentația pentru obținerea finanțării a fost depusă în luna ianuarie a acestui an, însă, la solicitarea Ministerului, a fost necesară modificarea proiectului astfel încât să reiasă clar care unități administrativ-teritoriale beneficiază de hărți de risc natural pentru cutremure și care de hărți pentru alunecări de teren.
„În luna ianuarie a trebuit foarte urgent să depunem un proiect ca să primim o finanțare de 600.000 de lei pentru realizarea hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren. Imediat după ce am depus proiectul, am adoptat o hotărâre, iar acum Ministerul ne-a rugat să modificăm hotărârea și să clarificăm pentru ce UAT-uri facem hărți de risc pentru cutremure și pentru ce UAT-uri facem hărți pentru alunecări de teren. Acum clarificăm că pentru 5 UAT-uri, deci pentru toate orașele, vom face hărți de risc pentru cutremure, iar pentru 21 de UAT-uri facem hărți de risc pentru alunecări de teren”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István – Barna.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.210.000 de lei, potrivit documentației aprobate, marți, de consilierii județeni. Hărţile sunt necesare pentru identificarea şi delimitarea zonelor expuse la cutremure şi alunecări de teren, în vederea elaborării planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, și instituirii măsurilor de prevenire şi atenuare a riscurilor.
În luna ianuarie a acestui an, Guvernul a modificat metodologia privind finanţarea de la bugetul de stat a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, în vederea respectării caracterului multianual al programului de finanţare. Hotărârea cuprinde şi reglementări care detaliază modul în care este acordată finanţarea prin program, respectiv modul de depunere a cererilor de finanţare, documentele necesare și fluxul operaţional.
Documentaţia privind elaborarea hărţilor de risc natural va primi avizul Ministerului Dezvoltării doar după dezbaterea în cadrul Comitetului Tehnic de Specialitate, care are rolul de a aviza din punct de vedere tehnic hărţile de risc natural, împreună cu organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale competente, potrivit legii.
(Ioana Ardeleanu)