Ştiri locale

CJ Covasna va depune un memoriu la Guvern pentru ca bugetele cabinetelor de medicina familiei să nu fie reduse cu 30%

Consiliul Județean (CJ) Covasna va depune un memoriu la Guvern prin care va solicita menținerea tarifelor decontate medicilor de familie și celor din ambulatoriul de specialitate la nivelul actual și după data de 30 iunie, când vor expira actele adiționale la contractele-cadru încheiate la începutul anului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Demersul vine după ce joi, în cadrul şedinţei ordinare a CJ Covasna, reprezentanții medicilor de familie le-au solicitat autorităților județene să intervină pe lângă factorii decidenți pentru a cere să nu se revină la ideea reducerii cu 30% a bugetelor cabinetelor de medicina familiei, așa cum se discuta la finalul anului trecut.  

„Eu, ca medic, mă întreb dacă peste 10 ani o să am sau nu medic de familie”

Medicul Para János, care este și consilier județean, a subliniat că situația este cu atât mai tensionată cu cât aproximativ 50% dintre medicii de familie din județ sunt bine trecuți de vârsta pensionării și, cu toate acestea, încă profesează, având în vedere că nu are cine să îi înlocuiască.   

„La Sănătate, bugetul național ajunge numai până în luna septembrie, iar acum se pare că se pregătește continuarea circului din decembrie (…) Avem contract cu CNAS până pe 30 iunie, după care se va face un nou contract-cadru, și așa se pare că din nou vor să ne taie din buget cam 30% (…) Noi nu avem cereri mari: vrem ca măcar valoarea punctelor hotărâte, mărite anul trecut, să rămână așa cum e, altfel medicina de familie se va duce de râpă. Anul trecut, când s-a mărit bugetul pentru medicina de familie, și noi am mărit salariile colegilor, ale asistenților medicali, și știm cu toții că și aici, în cadrul Consiliului, de fiecare dată am refăcut bugetul pentru că nu ne ajung banii. Asta este singura cerere a Colegiului și a Asociației Medicilor de Familie, cerem sprijinul Consiliului Județean să facă demersuri în acest sens, să ne ajute astfel încât să rămânem cel puțin cu bugetul acesta (…) Se știe peste tot ce probleme mari avem cu medicina de familie, imediat nu o să avem medici de familie. La Malnaș cândva am avut medic separat, la Bicfalăul, Moacșa, Dalnic, Boroșneu Mare, dar acum nu avem medici. Să nu vorbim despre satele din jurul municipiului Târgu Secuiesc… din Turia merge un medic la un sat unde sunt 2000-2500 de locuitori. 50% dintre noi avem peste 65 de ani, și avem colege care consultă la 70-75 de ani în loc să stea acasă cu nepoții, deci va fi problemă mare. Deocamdată la orașe nu se vede, dar la sate o să fie mare, mare problemă. Mă întreb eu, ca medic, dacă peste 10 ani o să am sau nu medic de familie, pentru că tinerii nu vor să se mai facă medici de familie”, a declarat consilierul județean Para János.  

La finalul lunii martie, în cadrul Adunării generale a Colegiului Medicilor, conducerea CNAS a transmis că finanțarea pentru sistemul sanitar ajunge doar până în luna septembrie, iar în perioada următoare reprezentanții Ministerului Sănătății vor demara o serie de controale pentru a stabili cum s-au cheltuit banii. Președinta Asociației Medicilor de Familie, dr. Lucia Sereș spune că fără o rectificare bugetară situația financiară a cabinetelor de medicina familiei este incertă după data de 1 iulie.

„Pe 28 martie, la București, a fost Adunarea generală a Colegiului Medicilor, unde a fost prezentă și doamna președintă a CNAS, care ne-a spus că banii pentru întregul sistem sanitar sunt pe terminate, ajung doar până în luna septembrie. Vor fi și controale, grupe mixte ale Ministerului Sănătății, ca să vadă cum s-au cheltuit banii, dar pe lângă controale trebuie să se întâmple ceva, să se facă o rectificare bugetară, pentru că nu mai ajung banii. Medicina de familie e afectată în mod special, pentru că noi avem semnat act adițional cu CNAS numai până în 30 iunie. La începutul lunii februarie a fost mare problemă pentru că suntem singura categorie de la care au vrut să reducă veniturile. Toată lumea a mai primit câte ceva la salarii, dar pentru medicii de familie au vrut să reducă drastic bugetul (…) Noi nu cerem mult, dar măcar să nu ni se reducă veniturile (…) Pe lângă că nu ne-au crescut veniturile, am reușit totuși să le menținem la o valoare, dar plățile s-au făcut cu mare întârziere și în tranșe. Cerem sprijinul Consiliului Județean să intervină în Parlament și la Ministerul Sănătății, să ne susțină, să se facă rectificare bugetară sau să aibă grijă ce se întâmplă de la 1 iulie”, ne-a spus medicul Lucia Sereș.         

Demers comun UDMR-PNL-PSD local pentru susținerea medicilor de familie

În cadrul ședinței de joi, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a dat asigurări că autoritățile județene vor sprijini în continuare medicina de familie, iar în acest sens, va fi întocmit un memoriu care va fi transmis Guvernului.

„Noi susținem 100% medicii de familie, pentru că știm situația din teren, din județul nostru, unde este un deficit în ceea ce privește numărul medicilor de familie și, desigur, și vârsta medie este destul de înaintată. Ca și partid politic, prin deputații și senatorii noștri putem susține această cerere. Totodată, cer și colegilor noștri din celelalte partide – PSD și PNL – să se aplece la această cerință a medicilor de familie, și să transmită la rândul lor aceste mesaje politice către factorii decidenți din București. În numele Consiliului Județean Covasna o să facem un memoriu către primul ministru și către Guvern pentru a susține demersul medicilor de familie”, a declarat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

La finalul ședinței, președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, a propus ca acestea să fie un demers comun între UDMR-PNL-PSD, iar memoriul să fie semnat și de consilierii județeni de la celelalte partide.   

Amintim că în luna ianuarie medicii de familie și specialiştii din ambulatorii au amenințat cu declanșarea protestelor la nivel național, fiind la un pas de a nu mai încheia un nou contract cu CNAS, totul după propunerea CNAS de scădere a tarifelor decontate de la 1 februarie. Ulterior, s-a ajuns la o soluție de compromis, temporară, prin încheierea unor noi acte adiționale cu CNAS, valabile până la data de 30 iunie. La vremea respectivă, exista  promisiunea că autoritățile vor găsi, în următoarele luni, soluții pentru a menține nivelul actual al tarifelor decontate medicilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio