Ştiri locale

CJ Covasna va construi un nou centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități la Întorsura Buzăului

Un nou centru de recuperare pentru copiii cu handicap va fi construit la Întorsura Buzăului, pe un teren în suprafață de 1.000 mp pe care Primăria localității îl va ceda cu titlu gratuit Consiliului Județean Covasna.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat într-un interviu la We Radio că în prezent, la Întorsura Buzăului funcționează un centru care are în grijă 30 de copii, însă capacitatea acestuia este depășită.

Publicitate

„În ședința de Consiliu de săptămâna trecută am dat un acord de principiu și am cerut de la Primăria Întorsura Buzăului un teren aflat în proprietatea publică a orașului, de 1.000 mp, unde vrem să construim un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități. Într-adevăr, există un centru la Întorsura Buzăului, unde până acum au fost 30 de copii, dar centrul este plin și este nevoie enormă. Mă bucur că primarul actual de la Întorsura Buzăului chiar a lucrat în sistemul de Protecția Copiilor din județul Covasna deci înțelege, simte. (…) Ne-am înțeles, iar Primăria  va ceda către Consiliul Județean, cu titlu gratuit, un teren de 1.000 de mp, avem un acord de principiu și cu Fundația Sera România din București, cu care am lucrat și până acum, și împreună vom construi acolo un centru de reabilitare pentru copiii cu dizabilități”, a explicat Tamás Sándor.

La începutul lunii decembrie, autorităţile județene au anunţat că au finalizat procesul de reorganizare şi închidere a Centrului de Plasament din localitatea Olteni, care a fost inclus în urmă cu aproape patru ani pe lista centrelor din ţară care urmează să fie desfiinţate cu prioritate în cadrul procesului de dezinstituţionalizare şi trecerea către îngrijirea alternativă a copiilor.

Președintele CJ Covasna a precizat că toți copiii au fost transferaţi între timp în cele trei case de tip familial construite în oraşele Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

„Pe vremuri, Centrul de Plasament de la Olteni avea în întreținere peste 350 de copii, era un ghetou. Este imposibil și inacceptabil să ții atât de mulți copii orfani sau nevoiași și încă vreo 300 de angajați într-un loc. Nu doar programele europene, dar și specialiștii noștri spun că cel mai eficient lucru pentru copiii nevoiași, orfani sau cu dizabilități este să aibă o atmosferă de familie. Am reorganizat și ultimul centru de plasament de tip vechi, cel de la Olteni, am construit două case de tip familial la Târgu Secuiesc, unde încap câte 12 persoane,  și o casă de tip familial la Întorsura Buzăului. Am pus în funcțiune cele 3 case, iar în toamnă am scos toți copiii de la Centrul din Olteni”, a mai spus președintele CJ Covasna.

Potrivit acestuia, Castelul Miko din Olteni, în care a funcţionat până de curând Centrul de plasament nr. 6, va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic şi cultural. În acest sens, Consiliul Județean a demarat procedurile de achiziție publică pentru proiectul de reabilitare, proiectul tehnic a fost deja finalizat, iar autoritățile locale încearcă includerea proiectului în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Vrem să includem Castelul de la Olteni în circuitul turistic și ecvestru. Am făcut un proiect de reabilitare, am făcut achiziție publică, proiectul tehnic pentru investiția de reabilitare este gata iar acum încercăm să îl includem în PNRR. Mergem înainte, vrem ca o parte din castel să devină un centru cultural pentru că sunt niște picturi foarte interesante în interior, la parter, iar pivnița, podul și împrejurimile să le includem în circuitul turistic. Dar este un plan mult prea îndepărtat ca să pot să spun concret, când e ceva de arătat atunci arătăm”, a mai spus Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, la nivel județean Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna are în grijă peste 1.050 de copii orfani, nevoiași sau cu dizabilități, iar în 96 dintre cazurile ajunse în atenția instituției, Tribunalul este cel care a dispus ca minorii să fie scoși din familiile biologice care nu au vrut sau nu au putut să îi crească, și au fost introduși în plasament.

„Fiecare copil se naște inocent, curat, nu este copilul de vină pentru mediul în care s-a născut, și nu întotdeauna este în regulă ce se întâmplă în familie, iar noi trebuie să avem grijă de fiecare copil care are nevoie de îngrijire”, a mai spus președintele CJ Covasna.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio