
CJ Covasna a aprobat bugetul și indicatorii tehnico-economici pentru extinderea clădirii Policlinicii Spitalului Județean Sfântu Gheorghe
Consiliul Județean Covasna a aprobat, joi, extinderea clădirii Policlinicii Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, bugetul și indicatorii tehnico-economici, în vederea asigurării spaţiilor necesare funcţionării cabinetelor de Neurologie, crearea unui centru Stroke şi de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM).
Lucrările, în valoare de peste 39 de milioane de lei, sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Din această sumă, 38,8 milioane de lei sunt asigurate de minister.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că investiția va include și extinderea blocurilor operatorii din aripa E a spitalului, urmând să fie create trei săli noi de operații, dintre care una hibridă.
„Vom extinde clădirea ambulatoriului cu o aripă nouă pentru a asigura o îngrijire mai rapidă și mai fluentă a pacienților. Astfel, vom grupa aici cabinetele de neurologie din policlinică și vom un crea centru Stroke și de imagistică prin rezonanță magnetică. Investiția va include, de asemenea, și extinderea blocurilor operatorii din aripa E, unde vor fi create trei noi săli de operație, inclusiv una hibridă (…) Sănătatea este cel mai important lucru, iar noi avem datoria de a dezvolta cea mai mare unitate sanitară din județ și de a asigura cele mai bune condiții și servicii medicale pentru pacienți și personal”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Potrivit documentației aprobate de consilierii județeni, în prezent „Laboratorul de Imagistică prin rezonanță magnetică nu este accesibil facil persoanelor prezente la ambulatoriu”, iar „aparatul existent nu este utilizat la randament maxim”. De asemenea, cabinetele secției de Neurologie sunt vizitate zilnic de un număr ridicat de persoane, dar spațiile de care dispune în prezent spitalul sunt în general supraaglomerate, în special sălile de așteptare și căile de circulație.
„Realizarea extinderii clădirii asigură atât spațiile necesare pentru funcționarea în condiții optime a laboratorului de Imagistică prin rezonanță magnetică, a cabinetelor de Neurologie și a unui centru Stroke, cât și extinderea blocului operator existent în Corpul E. Totodată, va completa metodele existente de investigare a pacienților prin utilizarea unei tehnologii moderne și cu efecte secundare reduse pentru pacienți (…) Realizarea extinderii clădirii policlinicii este o continuare firească și necesară a eforturilor depuse până în prezent la nivelul spitalului pentru a crea condiții cât mai bune pentru diagnosticarea și tratarea pacienților în regim ambulatoriu”, se arată în documentația aprobată de consilierii județeni.
Tot joi, consilierii județeni au aprobat depunerea proiectului „Achiziția de sisteme informatice și infrastructură digitală” în cadrul PNRR, în valoare totală de 4.481.924 lei, care vizează, printre altele, automatizarea şi eficientizarea fluxurilor medicale, implementarea unor sisteme de telemedicină şi interconectarea unităților sanitare. Investiția ar urma să îmbunătățească și interacțiunea dintre pacient, medic și unitățile de diagnosticare şi tratament.
(Ioana Ardeleanu)