Ştiri locale

CJ Covasna a alocat 40.000 lei pentru Ziua Naţională; preşedintele instituţiei nu participă nici anul acesta la evenimente

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, joi, alocarea sumei de 40.000 de lei pentru organizarea Zilei Naţionale a României, dar preşedintele instituţiei, Tamas Sandor, nu va participa nici în acest an la manifestări.

Tamas Sandor, care este şi preşedintele UDMR Covasna, a declarat că evenimentele sunt organizate sub egida Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Sfântu Gheorghe, iar invitaţiile pentru participarea la manifestări au fost trimise în numele celor trei instituţii.

Publicitate

Acesta a mai adăugat că ar participa la manifestări doar dacă i s-ar da posibilitatea să ia cuvântul şi să vorbească despre „experienţa” de 100 de ani a maghiarilor în România.

„Invitaţiile sunt cu sigla Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Consiliului Local, le-am trimis împreună. Desigur am şi eu această invitaţie, dar contrar anilor precedenţi, nimeni nu a făcut vreo referire că ar trebui să fiu prezent şi eu acolo. Deşi şi anul trecut sau în anii care au trecut, am spus foarte clar că, desigur, pot veni, nu e nicio problemă, dar atunci cer posibilitatea să iau cuvântul, iar dacă iau cuvântul o să şi spun ceva. Şi ceva ăsta va fi experienţa noastră de 100 de ani în România, împreună. Sau, mai bine, mai frumos spus: 1.000 de ani în Transilvania şi 100 ani în România”, a declarat preşedintele CJ Covasna.

Cei 40.000 de lei vor fi alocaţi din bugetul judeţului în baza unui contract de asociere între CJ Covasna, Instituţia Prefectului şi Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care va organiza manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Liderii UDMR Covasna nu au onorat nici anii trecuţi Ziua Naţională a României, deşi au fost invitaţi de către reprezentanţii comunităţii româneşti, afirmând că ziua de 1 Decembrie nu este o zi de sărbătoare pentru comunitatea maghiară, deoarece promisiunile privitoare la respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, făcute în urmă cu 100 de ani la Alba Iulia, nu au fost respectate.

„Aştept momentul în care Ziua Naţională a României poate să fie o sărbătoare pentru toţi cetăţenii României. 1 Decembrie nu este o asemenea zi (…) Eu respect, deci vreau să fie foarte clar, că noi respectăm ziua de 1 Decembrie (…), însă nu considerăm că trebuie să sărbătorim alături, în condiţiile în care pentru noi nu este o zi de sărbătoare (…) Ne dorim ca să devină 1 Decembrie zi de sărbătoare şi pentru noi şi ar putea deveni zi de sărbătoare dacă s-ar respecta ce s-a promis pe 1 decembrie 1918 comunităţii maghiare. Sau o altă soluţie ca să sărbătorim împreună de Ziua Naţională a României ar fi să găsim o dată care să fie sărbătoare pentru noi toţi, cum ar fi, spre exemplu, Revoluţia din Decembrie 1989”, a declarat, în 2017, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi liderul organizaţiei locale a UDMR.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate