Ştiri

Cîțu: „Propunerea de premier o face PNL și e președintele partidului, adică eu”. Grindeanu (PSD): „Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern cu PSD”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, luni, că planul de reforme de la Guvern nu se va schimba, inclusiv PNRR, făcând referire la propunerile PSD pentru măsurile care să fie introduse în programul de guvernare. Acesta spune că propunerea de premier este, conform deciziei din partid, președintele PNL iar „direcția de guvernare nu are nicio legătură cu partenerul, dacă noi ne menținem obiectivele noastre”.

Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, luni, începând cu ora 19:00, la sediul central al partidului, urmând să ia o decizie în privinţa negocierilor cu USR şi PSD.

Publicitate

„Să auzim ce vrea partidul (PNL – n.red.). PNL va face propria propunere de premier. Am văzut în aceste zile câteva lucruri pe care le vom discuta. Am văzut că se încearcă modificarea PNRR, ceea ce este imposibil. Vor fi negocieri importante în perioada următoare. În acest moment, decizia PNL este ca propunerea de premier să fie președintele partidului. Desemnarea o face președintele României”, a afirmat premierul demis, Florin Cîțu.

Întrebat dacă PNL este în pericol de scindare din cauza direcției pe care ar trebui s-o ia în viitoarea guvernare, referitor la alegerea partenerilor de coaliției: „Direcția de guvernare nu are nicio legătură cu partenerul, dacă noi ne menținem obiectivele noastre. Avem deja planul de reforme, care nu se va schimba, orice ar spune oricine. N-ai scum să schimbi PNRR. Avem alte reforme pe care le-am început. Strategia fiscal-bugetară, care arată o scădere a deficitului bugetar în perioada următoare, o creștere a investițiilor, structură la care PNL ține și pe care o vom pune pe masă în discuții cu oricare dintre parteneri”.

Chestionat cât de important este ca PNL să aibă în continuare Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu a răspuns că este „crucial”.

„PNL a arătat că Ministerul Finanțelor, condus de PNL în ultimii doi ani, a făcut minuni. Am reușit să convingem agențiile de rating să schimbe perspectiva chiar în această perioadă dificilă de la negativ la stabil a acestei economii. Am reușit să avem încasări mai mari la buget fără să creștem taxele”, a mai spus Cîțu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că va propune în şedinţa conducerii partidului să se înceapă negocierile cu PNL pentru alcătuirea unui guvern şi a adăugat că el nu cunoaşte altfel de negocieri decât cele conform ponderilor parlamentare.

Sorin Grindeanu: Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern cu PSD

Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern cu PSD, a declarat, luni, prim-vicepreședintele social-democrat Sorin Grindeanu, după ședința Comitetului Politic Național al partidului. El s-a declarat surprins de anunțul că propunerea de premier a PNL este Florin Cîțu: „Serios? Când s-a anunțat acest lucru?”.

„Știți că noi am inițiat și am votat o moțiune de cenzură prin care Florin Cîțu a plecat din funcția de premier. E un lucru de la care nu facem rabat. Florin Cîțu nu poate să mai fie premier într-un guvern în care are în componență PSD. Noi am sancționat deja capacitatea lui Cîțu de a conduce un guvern. PSD consideră că etapa Florin Cîțu premier a fost depășită de ceva vreme”, a declarat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă PSD ar accepta alt nume de la PNL pentru funcția de premier, Grindeanu a răspuns: „PSD vrea să dea premierul, dar nu s-a discutat nicio secundă despre funcții în ședințele noastre.”

„În toată această perioadă, pe noi ne-a interesat să venim cu măsuri care să ducă la gestionarea crizelor pe care România le traversează. (…) Unii ne-au spus <ciuma roșie>, nu ne-am transformat în Crucea Roșie. Esențial e acum ca programul propus de noi să fie prins în programul de guvernare”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat, luni, după ședința social-democraților, că aceștia au decis să negocieze intrarea la guvernare cu PNL și UDMR și susținuți de minorități. Totodată, acesta a vorbit despre măsurile pe care le va propune PSD pentru programul de guvernare, inclusiv o echipă de negociere pentru revizuirea Constituției.

Publicitate
banner we radio