Decizie istorică în România: Circul Globus nu mai poate folosi animalele în spectacole
Circul Globus nu mai are voie să organizeze spectacole cu dresură de animale sălbatice. Decizia a fost luată de Consiliul general al Capitalei şi vine ca urma a incendiului de pe 12 ianuarie când 11 animale au murit. Toți consilierii generali au votat în favoarea acestui proiect.
„Spectacolele de circ de la Globus nu vor mai avea numere de animale dresate. Aceasta este nu numai o tendință europeană, ci și una mondială, pentru că specialiştii în acest domeniu arată că animalele care sunt folosite în spectacolele de circ sunt supuse unor rele tratamente. Și chiar dacă pentru spectatori poate să pară totul foarte frumos, animalele nu sunt tratate așa cum se cuvine. Vrem să punem și noi punct acestei situații. Așa cum spuneam, există spectacole de circ în întreaga lume. Aș da aici un exemplu. Un exemplu edificator însă, Circ du Soleil care are numere spectaculoase, dar fără animale”, a spus primarul general Gabriela Firea.
Consilierii Generali ai Capitalei au adoptat în unanimitate modificarea regulamentului, astfel încât în atribuţiile circului Globus vor intra „realizarea şi prezentarea de producţii/coproducţii artistice constând în spectacole de circ şi festivaluri, filme, prezentate publicului în Bucureşti, în ţară şi în străinătate, în scopul promovării actului de cultură şi al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiţiei artei de circ, valorificarea optimă a potenţialului artistic existent, stimularea inovaţiei şi a creativităţii, promovarea pe plan naţional şi internaţional a valorilor artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului”. Din noul regulament au fost eliminate „dresura” şi „turul menajeriilor”, iar din activitatea departamentului de relaţii internaţionale a fost exclusă atribuţia de a întocmi documentele pentru formalităţile vamale în cazul animalelor artiştilor străini care apar în spectacolele instituţiei.
Circ&Variete Globus Bucureşti va fi, de acum înainte, doar „producător de spectacole şi de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituţia realizează partea de creaţie, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât şi costume, decoruri, recuzită, cu artişti salariaţi şi colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din ţară şi străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice”. Animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între PMB şi Fundaţia Vier Pfoten. Felinele mari ar urma să ajungă în rezervaţii din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervaţii naturale sau sai în sanctuare pentru speciile protejate.