Circa 2.000 de litri de apă sfințită pentru Bobotează la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe
Circa 2.000 de litri de apă sfințită vor fi pregătiți și în acest an la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, jumătate din cantitate urmând să fie împărțită în sticle de jumătate de litru, pe care enoriașii le vor putea lua acasă.
Slujba va începe de la ora 07:30 cu Acatistul Botezului Domnului, iar de la ora 09:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată, de la ora 11:00, de sfințirea Aghesmei Mari.
Slujba de sfințire a apei va fi oficiată și în acest an de cei trei preoți parohi titulari ai Catedralei din Sfântu Gheorghe, respectiv Pr. Teodor-Florian Mocanu, Pr. Flavius-Filip Farcaș și Pr. Ioan Marin, în frunte cu părintele pensionar Corneliu Bujoreanu, după care enoriașilor le vor fi împărțite sticlele cu apă sfințită.
„La fel ca în anii trecuți, în Ajunul Bobotezei sfințim apa pentru a umple cele 2.000 de sticle de jumătate, pe care le vom împărți și în Ajun, dar și în ziua praznicului și de Bobotează, luni, pe 6 ianuarie. După Sfânta Liturghie vom sfinți apa din butoaie, care va rămâne în Biserică pentru a fi luată de către credincioși. În jur de o mie și ceva de litri vor rămâne în butoaie”, ne-a spus preotul Flavius-Filip Farcaș.
Agheasma Mare se poate bea doar timp de opt zile, între 6 şi 14 ianuarie, pe stomacul gol. După Bobotează, pe 7 ianuarie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, numit şi „Înaintemergătorul”, cel care a anunțat venirea Mântuitorului, astfel fiind încheiat şirul sărbătorilor de iarnă.
„De cele mai multe ori, ne preocupăm de cele lumești și uităm de cele sufletești, dar trebuie să încercăm și cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului și Sfântului Ioan să fim în rugăciune, să fim cu inimile deschise, să-I cerem lui Dumnezeu pace, sănătate și binecuvântare asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra comunității și întregii lumi. Sunt vremuri nu tocmai ușoare, dar trebuie să avem nădejde în Dumnezeu. Lumina Botezului Domnului să ne călăuzească pe calea dreptății, să ne întărească dorința de a trăi o viață în Hristos, cu dragoste, credință și fapte bune, pentru că asta e cel mai important până la urmă”, a transmis preotul Flavius-Filip Farcaș.
„Enoriașilor le dorim un an binecuvântat, cu sănătate, pace, bucurie, mântuire, iar Botezul Domnului să fie un prilej de înnoire duhovnicească pentru fiecare dintre noi”, este și mesajul transmis de preotul paroh Ioan Marin, către enoriași.
Tradiții și obiceiuri
În ajunul Bobotezei, preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă. Fetele nemăritate îi cer preotului un fir de busuioc sfințit pentru a-l pune sub pernă, dar trebuie să postească și să se roage înainte. În unele zone ale țării, se spune că fetele trebuie să pregătească o turtă din făină sărată și apă, iar bărbatul care le va aduce în vis o cană cu apă să le potolească setea, este ursitul lor.
Un alt obicei este aruncarea crucii în apă. Se spune că persoana care va ajunge prima la cruce, și o aduce la mal, va avea noroc tot anul. La Sfântu Gheorghe, în urmă cu mai mulți ani, acest ritual se făcea pe malului Râului Olt, unde preoţii ortodocşi sfinţeau apele, dar obiceiul nu s-a mai păstrat deoarece în lipsa unei platforme speciale există riscul de accidentare.
O altă superstiţie este că cei care strănută în ajunul Bobotezei vor avea un an plin de noroc, iar bolile îi vor ocoli. De asemenea, de Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
(Ioana Ardeleanu)